Hirdetés

A Microsoft megint kiszállt az e-könyvek piacáról



|

Mindez pedig remek emlékeztető arra, hogy a DRM-védelemmel ellátott tartalmakat igazából bármikor elveszíthetjük.

Hirdetés

A Microsoft néhány éve lehetővé tette az e-könyvek olvasást az Edge böngészőben, majd e-könyvek árusításába kezdett a Microsoft Store-on keresztül. Most azonban leállította ezek árusítását, az előrendeléseket visszamondta, a megvásárolt könyvek árát pedig visszatéríti. 

Hirdetés

Az utolsó rész remekül hangzik, de nem teljesen az. A Microsoft Store-ból vásárolt e-könyvek ugyanis júliustól többé nem lesznek olvashatóak. A pénzvisszatérítés enyhíti a dolgokat, de van rá esély, hogy azért ilyen nagylelkű a Microsoft, mert viszonylag kevesen vettek e-könyveket a cégtől. 

A mostani eset sokak szerint remek emlékeztető arra vonatkozóan, hogy amikor DRM-védelemmel ellátott e-könyveket, zenéket, filmeket, játékokat vagy más tartalmakat vásárolunk, tulajdonképpen nem magát a digitális terméket vesszük meg, hanem licencdíjat fizetünk a jogért, hogy elérjük azokat. Ezt a jogot pedig bármikor megvonhatják tőlünk, ha egy nagy cég valamiért váratlanul töröl egy címet vagy pedig leállít egy szervert, ami a DRM jogkezelést végezte. 

A Microsoft júliusig engedi olvasni a megvásárolt könyveket, utána azok nem lesznek elérhetőek, az ingyenesek sem. Aki jegyzetelt az új eszközökkel az Edge-en keresztül, az a jegyzeteinek is búcsút mondhat. 

Természetesen léteznek olyan helyek, ahol DRM-mentes e-könyvek vásárolhatóak (például a SmashWords), illetve technikailag lehetséges a másolásvédelmet eltüntetni a népszerű forgalmazóktól vett e-könyvekről is, azonban ez sok régióban egyrészt illegális, másrészt nem lenne fair ilyenek után visszatérítést elfogadni.

Többen azt tippelik, hogy a Microsoft ismételt kilépése az e-könyvek piacáról (8 éven belül ez a harmadik alkalom) talán összefügg azzal, hogy oda az EdgeHTML renderelő engine, és a jövőbeli Edge alapja a Chromium. Az új böngészőt egyébként mi is kipróbáltuk

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.