Hirdetés

A Microsoft versenybe száll az Nvidiával az MI hardverek piacán



|

A saját tervezésű chippel az Nvidia tortájából is méretes szeletet szakíthatnak.

Hirdetés

Ha ma egy vállalat komolyabban szeretne foglalkozni a generatív nyelvi modellekkel, és azok fejlesztésével, az egyetlen lehetősége, hogy súlyos pénzeket tesz le az Nvidiának, akiktől már nem csak venni, hanem bérelni is lehet az erre kifejlesztett hardvert.

Vannak azonban olyan szereplők is a piacon, mint a Microsoft, akik tudják, ha most befektetnek, az a jövőben jó eséllyel megtérül majd. A hírek szerint most épp ez történik.

Hirdetés

A The Information jelentése szerint a Microsoft felgyorsította a saját MI-re fókuszáló chipjeinek gyártását, hogy függetlenedni tudjon az Nvidiától. A hírek szerint a fejlesztés titokban már 2019-ben kezdetét vette, néhány Microsoft és OpenAI-os alkalmazott pedig már most hozzáfér, hogy ezeken teszteljék a GPT-4-es modellt.

Jelenleg az Nvidia megkerülhetetlen versenyzője a piacnak, olyannyira, hogy a cégek egymással versenyeznek azért, hogy a következő szállítmány kihez érkezzen a gyártótól. Az elképesztő igényt nagyon jól demonstrálja, hogy egy Nvidia H100-as GPU ára például az eBay eladóinál akár 40 ezer dollár (kb. 13,5 millió forint) fölött is lehet. Az OpenAI-nak, ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozhassa a ChatGPT-t, 30 ezernél is több ilyen GPU-ra lesz szüksége. A matekot rátok bízzuk, de egy biztos: ennek fényében a legkevésbé sem meglepő, hogy a Microsoft saját chipet akar.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.