Hirdetés

A Mozilla szerint a YouTube-ot nem érdeklik a visszajelzéseink



|

Átfogó tanulmányban igyekszik bizonyítani a Mozilla, hogy nem sokat tehetünk a YouTube által ajánlott tartalmak ellen.

Hirdetés

A YouTube mindent megtesz azért, hogy a lehető legkevesebbszer nyúljunk a keresősávhoz, elárasztva a főoldalunkat mindenféle ajánlott videókkal és csatornákkal, amelyek az algoritmus megítélése szerint számot tarthatnak az érdeklődésünkre. Ha pedig valami mégsem talál be, akkor ott a lehetőség, hogy érdektelenként jelöljük meg a javaslatokat, vagy hogy letiltsunk egy adott csatornáról származó ajánlásokat. A Mozilla viszont most azt állítja, hogy a YouTube valójában alig veszi figyelembe ezeket a cseppet sem finom utalásokat.

A Mozilla böngésző mögött álló alapítvány 22 722 ember bevonásával vizsgálta meg, hogy a negatív visszajelzésekkel kivédhető-e a kifogásolt tartalmakhoz hasonló videók további ajánlása. A kísérlet résztvevői a szintén Mozilla-fejlesztésű RegretsReporter bővítményt használták, amely egy plusz gomb hozzáadásával segít közvetlen inputot küldeni a YouTube algoritmusának, amikor a platform egy nekünk nem tetsző anyagot javasol.

Hirdetés

A megfigyelt felhasználókat csoportokra osztották, és minden csoportnál más-más cselekvést rendeltek a RegretsReporter gombjának megnyomásához: egyeseknél ez csak egy sima Nem tetszik-szavazatot jelentett, míg másoknál teljesen letiltotta a csatornáról származó ajánlásokat, kifejezte a téma iránti érdeklődés hiányát ("Nem érdekel") vagy eltávolította a videót a megtekintési előzményekből. A kísérlet során több mint 500 millió ajánlott videót vizsgáltak meg.

Ezzel a módszerrel a Mozilla arra jutott, hogy a bőszen szórt dislike-ok és "Nem érdekel"-jelzések csak 12 és 11%-kal csökkentették a későbbi rossz javaslatok számát, míg a megtekintési előzményekből való eltávolításnál 29%-volt ez az arány. A leghatékonyabbnak az egyes csatornákról származó javaslatok letiltása bizonyult, de ez is csak 43%-kal csökkentette az algoritmus későbbi mellényúlásait a kontrollcsoporthoz képest, akiknek a visszajelzései valójában semmilyen negatív üzenetet nem juttattak el a platformhoz.

A Mozilla szerint ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy a YouTube nem veszi eléggé figyelembe és nem tiszteli a felhasználók akaratát, a platform azonban merőben más véleménnyel van a témáról. A The Verge kérdésére a videómegosztó szóvivője, Elena Hernandez úgy nyilatkozott, hogy valójában a Mozilla nem volt tekintettel arra, hogy mire is valók a YouTube visszajelzési eszközei, mivel azok nem egész témák vagy nézőpontok, hanem kizárólag az adott tartalom további ajánlásának kiszűrésére szolgálnak.

A Google zászlaja alá tartozó videómegosztó szerint ez a felhasználók érdekeit is szolgálja, mivel ellenkező esetben ún. "visszhangkamrák" alakulhatnának ki, ahol a látogatók folyton ugyanazzal a véleménnyel találkoznának.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.