Hirdetés

A Mozilla tortát küldött a Microsoftnak a nyugdíjazott Internet Explorer tiszteletére



|

Az Internet Explorer halála sem vethetett véget a régóta tartó hagyománynak.

Hirdetés

Az internetezés szempontjából történelmi mérföldkövet hozott a június, hiszen a Microsoft nyugdíjazta a böngészős piac egyik korai gigászát, az Internet Explorert, amely így végleg átadta a helyét az utódjának szánt Microsoft Edge-nek.

A több mint 25 évet megélt böngésző előtt nemcsak a mémek tisztelegtek, hanem még egy igazi temetést is kapott, most pedig az egykori nagy rivális Firefox fejlesztője, a Mozilla Foundation tette fel a pontot az i-re egy kedves gesztussal.

Hirdetés

Az Edge fejlesztői Twitter-fiókja számolt be róla, hogy a Mozilla egy tortát küldött nekik az Internet Explorer emlékére. A desszerten látható felirat egy szójáték, amely a régi szép időket felidézve arra utal, hogy a 2001-es Internet Explorer 6 volt a hab a tortán.

A tortás sztori régre nyúlik vissza, a hagyományt még a Microsoft indította el, amikor 2006-ban így köszöntötték a Firefox 2.0-t, majd a későbbi főverziókat is. Az új kiadások érkezésének felgyorsulásával aztán a torták is muffinokká szelídültek, 2010-ben megjelent Internet Explorer 10 viszont kiérdemelt egy teljes méretű desszertet a Mozillától. A tradícióhoz később a Google Chrome csapata is csatlakozott, akik 2015-ben egy virágba borított tortával tisztelegtek az Edge indulása előtt.

Annyi bizonyos, hogy az első torta elküldése óta hatalmasat változott a böngészős piac: a valaha megingathatatlannak tűnő Internet Explorer elbúcsúzott, az egykori közönségkedvenc Firefox pedig kétségbeesetten kapaszkodik a Microsoft Edge-től is elmaradó 3-4% közötti részesedésébe, miközben a 65% feletti jelenléttel bíró Google Chrome kényelmesen uralja a mezőnyt. Hogy miként jutottunk el idáig, azt látványosan megmutatja az alábbi videó:

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.