Hirdetés

A nagy Facebook-leállás: mi történt valójában?



|

Hat órára letérdelt a teljes Zuckerberg-birodalom, ám az előzetes spekulációkkal ellentétben nem kibertámadás állhat a történtek mögött.

Hirdetés

Hétfő este minden korábbinál komolyabb szolgáltatáskimaradást tapasztalhattunk a Facebook és érdekeltségei, az Instagram, a WhatsApp működésében. A nagyjából hat órán át tartó kényszerszünet alatt mindhárom platform elérhetetlenné vált, ami még azoknak is komoly gondot okozott, akik a Facebook-fiókjukat használják az egyéb felületeken történő bejelentkezésekhez.

A háromnegyed hat körül jelentkező leállás kapcsán rögtön elkezdődtek a találgatások, hogy valamiféle nagyszabású kibertámadás állhat a háttérben, a spekulációkat pedig tovább fűtötte, hogy Mark Zuckerberg vállalata feltűnően hallgatott a hiba okáról. Nem sokkal éjfél előtt azonban a Facebook, a WhatsApp és az Instagram is újraindult, most pedig már egész pontos képünk van arról, hogy mi is történhetett.

Hirdetés

A magyarázat legközvetlenebb forrása a Facebook éjszaka megosztott hivatalos közleménye, amely a technikai részleteket ugyan nem szálazza ki, de tömören összefoglalja a leállás okát. A szöveg szerint a kimaradást egy "hibás konfigurációs változtatás" okozta a Facebook-birodalmat kiszolgáló szerverek routereiben, ami megzavarta az adatközpontok közötti kommunikációt és a vállalat belsős rendszereit, tovább lassítva a helyzet megoldását.

A The Verge-nek nyilatkozó bennfentesek szerint a krízist súlyosbította, hogy a Facebook minden alkalmazottját bátorítja, hogy a közösségi oldalas fiókjukkal használják az olyan külsős szolgáltatásokat is, mint a Google Dokumentumok és a Zoom, így a dolgozók még ezeken keresztül sem tudtak kommunikálni egymással. Így aztán olyan alternatív csatornákon zajlott a helyzet menedzselése, mint az Outlook, a FaceTime vagy a Discord.

A Facebook közleménye ugyan nem mondja ki konkrétan, hogy nem kibertámadás történt, azt azonban leszögezi, hogy jelen ismeretek szerint felhasználói adatok nem kerültek veszélybe a leállás miatt. A sajtónak nyilatkozó független szakértők véleményére támaszkodva pedig akár hihetünk is Zuckerbergéknek, jelenleg ugyanis egyetlen komolyan vehető forrás sem ad hitelt a kiberbűnözéses magyarázatnak.

A Telex által megszólaltatott Szöllősi Gábor IT-szakértő előzetes véleménye például egybecsengett a Facebook később megosztott magyarázatával. Szöllősi szerint a történtekért a BGP-protokoll konfigurációs hibája felelt, melynek tömören az a feladata, hogy koordinálja a routerek által küldött adatcsomagok útját a felhasználók eszközei és a Facebook szerverek között. A hibás beállítás miatt azonban nem jöhetett létre a kapcsolat, mivel a routerek egyszerűen nem találták meg a Facebook infrastruktúráját.

Az üzemzavar nem csak a felhasználóknak okozott komoly bosszúságot, de üzletileg is hatalmas gyomrost vitt be a Zuckerberg-birodalomnak: a leállás alatt nagyjából 5 százalékpontot esett a Facebook-részvények tőzsdei árfolyama, amely mintegy 7 milliárd dolláros veszteséget jelent. A krízis megoldásával ugyan a papírok ára is lassú emelkedésnek indult, de azóta sem sikerült visszakapaszkodnia a korábbi szintre az árfolyamnak.  

A Facebook történetében utoljára 2019-ben volt hasonló leállás, ám még akkor is csak kb. egy órán át tartott a teljes kimaradás. A tegnapi krízisnek ugyanakkor vicces mellékzöngéi is akadtak. Az egyik ilyen, hogy a Facebook a Twitteren volt kénytelen beismerni a leállást, amire később a mikroblog hivatalos csatornája is rájátszott, amikor szó szerint az egész világot üdvözölte, utalva arra, hogy mindenki a platformra "menekült". De érdekes epizód volt az is, hogy annyian kerestek rá a weboldalak elérhetőségét ellenőrző Is it down right now?-on a Facebookra, hogy az is összeomlott a terheléstől.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.