Hirdetés

A NASA elárulta, milyennek tervezi a Mars-küldetést



|

Az űrhivatal külsős javaslatokat vár a történelmi misszió céljainak meghatározásához.

Hirdetés

A NASA következő nagy dobása a Holdra való visszatérést célzó Artemis-program, az ezzel szerzett tapasztalatok azonban a tervek szerint egy még grandiózusabb álmot, a Mars meghódítását fogják szolgálni.

Az űrhivatal nemrég közzétette a Moon to Mars néven futó projekttel kapcsolatos legfontosabb célokat, az 50 tételből álló lista azonban még változhat, amelyhez a szervezet most az amerikai ipar, a tudományos élet és a nemzetközi közösség tagjaitól várja a javaslatokat.

Hirdetés

A NASA tájékoztatása alapján a Mars-misszióra valamikor a 2030-as évek végén, vagy a 2040-es évek elején fog sor kerülni, a küldetés alatt pedig két űrhajós összesen 30 napot tölt majd a vörös bolygó felszínén. Eközben két társuk az űrhajóban marad, hasonlóan a háromfős Apollo-küldetésekhez, melyekben szintén csak ketten landoltak a Holdon. Az asztronautákat egy hibrid (kémiai és elektromos meghajtású) rakéta juttatja célba, az oda-vissza út nagyjából 500 napot vehet igénybe.

Az emberek megérkezése előtt kb. 25 tonnányi felszerelést küldenének a Marsra, a készletek között az űrhajósok visszatéréséhez használt, teletankolt komppal. Ezt a járművet a bolygó körüli pályára álláshoz vennék igénybe. A küldetés szempontjából viszont komoly gondot jelent, hogy hosszú, mikrogravitációban töltött út alaposan legyengíti az űrhajósokat, amit a NASA azzal oldana meg, hogy egy nyomás alá helyezett marsjáróban tartaná őket a misszió során.

Az űrhivatal ezen a weboldalon június 3-ig fogadja a küldetést érintő külsős javaslatokat, melyekről a nyár folyamán workshopokat is tartanak majd, meghívott partnerek részvételével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.