Hirdetés

A NASA hátborzongató alakzatot talált a Marson



|

A közelgő halloweenhez pont passzol az a fotó, amit a NASA megosztott a Mars egyik kráteréről.

Hirdetés

Az arachnofóbiások valószínűleg jobban teszik, ha nem olvasnak tovább: bár attól még messze vagyunk, hogy valóssággá váljon David Bowie 1979-es koncertfilmjének címe (Ziggy Stardust and the Spiders from Mars), viszont a pár hónappal azután, hogy a Hubble űrteleszkóp lélegzetelállító fényképet készített a Tarantula-ködről, a NASA újfent egy pókos fotóval készült, ami akár egy horrorfilmben is megállná a helyét.

Az igazság az, hogy valóban vannak pókok a Marson, csak nem élőlények: gyűjtőnéven így nevezték el azokat a különös fekete foltokat, amik a vörös bolygó felszínén előfordulnak. A pókokat formázó alakzatokról évtizedekig elmélkedtek a tudósok, mígnem pár éve laboratóriumi körülmények között, a Mars atmoszféráját utánozva sikerült rekonstruálni ezeket az anomáliákat, és rájöttek: amikor a hideg jég találkozik a melegebb hőmérsékletű marsi talajjal, a jég egy része gázzá válik, vagyis szublimál, és amikor a gáz felszökik a talajból, akkor keletkeznek a pók alakú repedések. 

Hirdetés

Az űrügynökség Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű űrszondája egy araneiform, vagyis pókszerű jelenségről készített képet a HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment) kamerájával, amelyet egy az Arizoniai Egyetemen dolgozó csapat működtet. Ők szokták kiemelni a kamera archívumából a legérdekesebbeket a nap képeként, amit simán HiPOD-nak neveznek. 

Az alábbi képet 2022 májusában készítette az MRO, és nemrég vált a nap képévé. Ezen egy krátert láthatunk, amelyen tökéletesen megfigyelhetőek a pókszerű, sötét képződmények, és a HiRise-t működtető csapat szerint is azért készítették a fotót, hogy tanulmányozzák, az ilyen terepeken milyen hatással van a napsugárzás az ilyesfajta alakzatokra. A tágabb látószögnek köszönhetően pedig a kráter kiemelkedik a tájból, és szinte már hátborzongatóvá válik a látvány: 

Érdemes naponta visszanézni a HiPOD honlapjára újabb elképesztő fotókért. 

A kiemelt kép a Golden Spider City című horrorfilmből származik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.