Hirdetés

A NASA Juno műholdja lenyűgöző képeket készített a Jupiterről



|

Az Io hold elhaladásáról készült képek az eddigi legtisztább felvételek a küldetés kezdete óta.

Hirdetés

Még 2016-ban vette kezdetét az a NASA-misszió, melynek keretében a Naprendszer legnagyobb bolygóját megközelítő Juno űrszonda megérkezett az égitest közelébe, és pályára állt. Feladata, hogy folyamatosan monitorozza a távoli Jupitert: felvételeket készítsen róla és temérdek holdjáról, valamint továbbítsa azokat a központnak.

Az utóbbi időben az eszköz által az óriásbolygóról és egy elhaladó holdjáról készült felvételeket elérhetővé tették a hivatalos adatbázisban. A projekten dolgozó szakemberek feldolgozzák a nyers képeket és színkorrekciót végeznek rajtuk, hogy a NASA által vizsgált témákat emészthető formában tárják a laikus közönség elé.

Egy különösen jól sikerült fotó a Jupitert és vulkanikus holdját, az Io-t mutatja meg nekünk, közöttük a távolban az Europa is felfénylik. Egy másik képen a bolygó látható forgástengelyével párhuzamosan elhelyezkedő szélrétegek szemléltetik a felszínén zajló időjárási folyamatokat. Más képek közelről mutatják meg a Jupiter hírhedt felhőit és viharait.

A NASA még 2011-ben indította útjára a Junót, amely közel hat éve figyeli a Jupitert és holdjait, így már több tucatszor elhaladt a gázóriás mellett. A műhold a bolygó gravitációs mezejét és más elemeit tanulmányozza, hogy segítsen megválaszolni a még függőben lévő alapvető kérdéseket.

Hiánypótló a küldetés, és hosszas tervezés előzte meg. A tudósok például még mindig nem teljesen biztosak abban, hogy alakult ki a Jupiter, vagy hogy van-e szilárd magja. A küldetés a tervek szerint 2025 szeptemberéig tart, utána az űrszonda a bolygó felszínére merül.

Hirdetés

Emellett az űrszonda közeli felvételeket készített a Ganümédesz, az Európa és az Io holdakról is. A legutóbbi elhaladás során készült fotók lenyűgöző képet adnak az Io színes felszínét borító több mint 400 vulkánról. A Juno a 2002-es Galileo küldetés óta a legközelebbi elrepülést hajtotta végre a Hold mellett.

Hamarosan nem a Juno lesz az egyetlen Jupitert megfigyelő küldetés. Az ESA tavaly áprilisban indította útjára a Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) nevű műholdat, amely várhatóan 2031 júliusában éri el a bolygó pályáját, a NASA pedig még idén októberben felbocsátja az Europa Clipper űrszondáját, hogy 2030-tól a hasonló nevű holdat vizsgálja az élet jelei után kutatva.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.