Hirdetés

A NASA már képes oxigén termelésére a Marson



|

Az MIT kutatói által fejlesztett eszköz a Perseverance marsjáróval jutott el a bolygóra.

Hirdetés

Mindössze egy kisebb doboz méretű gép a Moxie, de nagyjából annyi oxigén előállítására képes a Marson, mint egy átlagos fa a Földön. A szerkezetet a Massachusetts Institute of Technology, vagyis az MIT kutatói tervezték és készítették, a NASA tudósaival együttműködve pedig sikeresen működtetik a Marson.

A Moxie tavaly februárban kezdte működését, a legújabb kapcsolódó tanulmány alapján pedig az összes beindítás alkalmával sikerrel járt.

Hirdetés

A gép a Mars 95%-ban szén-dioxidból álló legköréből termeli az oxigén, pontosabb óránként 6 gramm oxigén kivonására képes. A szerkezetet eddig hét alkalommal indították el, és az is kiderült, hogy bármely napszakban ugyanolyan sikeresen képes a feladat elvégzésére. A projektvezető Michael Hecht elmondása szerint nagyon sikeres a kísérlet, és jövőbeni, nagyobb léptékű rendszerek fejlesztésének alapozhat meg.

A jelenlegi tervek alapján a gépet méretarányosan növelnék, a cél pedig a folyamatos működéssel akár több száz fa oxigéntermelő teljesítményének elérése lenne. Amennyiben ez sikeres lenne, az oxigén elegendő lenne egy misszióban részt vevő embereknek, illetve az őket a Földre visszahozó rakéta meghajtásához is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.