Hirdetés

A NASA rögtön három céggel terveztet atomerőművet a Holdra



|

A Marson is kulcsfontosságú lehet az atomenergia.

Hirdetés

Nem csak az ukrajnai háború tragikus eseményei miatt élünk történelmi időket, hiszen nemrég sikeresen lezajlott a NASA új generációs rakétája, a Space Launch System (SLS) földi tesztelése, amely egy hatalmas lépés a Holdra való visszatérést célzó Artemis-program szempontjából.

Az űrhivatal hosszabb távú elképzeléseiben azonban egy holdi bázis kiépítése is szerepel, amely felbecsülhetetlen tapasztalatokkal és technológiai fejlesztésekkel szolgál majd a későbbi Mars-misszió számára. Az asztronauták tartós letáborozásához meg kell oldani az energiaellátást is, itt jön képbe a 2011-es fukusimai katasztrófa óta sokat támadott atomenergia.

Hirdetés

A NASA nemrég bejelentette, hogy az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumával együttműködve három céget választottak ki, akik elkészíthetik a javaslataikat egy Holdon létesítendő, felszíni maghasadásos energiarendszer kifejlesztésére. Az egyenként 5 millió dollár értékű tendert a Lockheed Martin, a Westinghouse és egy társult vállalat, az IX (az Intutitive Machines és az X-Energy részvételével) nyerte.

"Az új technológia a Hold, a Mars és a Földön túli világ felfedezésének motorja.  Ezeknek a korai terveknek a kifejlesztése segít megalapozni a hosszú távú jelenlétünket más világokon."

- mondta Jim Reuter, a NASA Űrtechnológiai Misszió Igazgatóságának helyettes adminisztrátora. A résztvevők 12 hónapot kaptak a koncepciók megalkotására, a cél egy 40 kilowatt kapacitású, legalább 10 éven át működtethető erőmű megtervezése. A cégek által bemutatott kezdeti elképzeléseket később nem csak az Artemis-programban, de akár a mélyűri kutatásokhoz szükséges, nagy hatótávolságú rakéták meghajtási rendereiben is hasznosíthatják.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.