Hirdetés

A NASA űrszondája hamarosan a Föld és a Nap közötti távolság két és félszereséről küldhet jeleket



|

A szerzett tapasztalatokat egy Föld és Mars közötti kommunikációs csatorna létrehozásához használnák.

Hirdetés

Lassan nem telik el egy hét sem anélkül, hogy valamilyen jelentős esemény ne történne az űrkutatásban. A második virágkorát élő tudományág fejlődése ismét felpörgött, és a 60-as évekhez hasonlóan éles versenyhelyzet van kialakulóban a nagyhatalmak között. Azonban - ellentétben a fél évszázaddal ezelőtti helyzettel - most a két nagyágyú mellett feltűntek olyan kisebb, de szintén nagyravágyó szereplők is, akik szeretnének mindent megtenni az elsőségért. Amerika és Oroszország mellett Kína, Japán és India is kérnek egy szeletet a tortából.

Tavaly októberben indított jelentős expedíciót a NASA, aminek fő feladata, hogy egy vasban és nikkelben rendkívül gazdag aszteroidát közelítsen meg. A kisbusz méretű eszköz 2026-ban éri el a Marsot, ahonnan majd egy kitérő manőver lendületével fogja végül megközelíteni az aszteroidaöv túlsó szélét.

Hirdetés

A küldetés mindamellett, hogy az értékes ásványi kincsek kitermelésének lehetőségével is foglalkozik, azt is célul tűzte ki, hogy egy új kommunikációs rendszert teszteljen le. A formabontó és korábban még nem alkalmazott módszer lényege, hogy nem rádióhullámokkal, hanem infravörös lézerrel folytatnak kommunikációt a földi irányítással.

A módszer egyelőre biztató a részeredmények tekintetében, hiszen az már bizonyítást nyert, hogy működőképes a gyakorlat szintjén is. A próbaüzem időpontjában a Psyché nevű aszteroida 226 millió kilométerre volt a Földtől. A hónap elején lefolytatott teszt szerint ebből a távolságból is 25 Mbps-mal működött a kommunikáció, ami sokszorosa a korábban minimálisan elvárható szintnek.

Az ügynökség júniusban teszteli újra a Deep Space Optical Communication névre keresztelt rendszert, mert akkor lesz legnagyobb távolságra tőlünk, ami a Nap és a Föld távolságának két és félszerese. Ha ezen a távolságon stabilizálni tudják a kommunikációt, azt óriási sikerként könyvelheti el a NASA.

A csapat júniusban újra teszteli a rendszert, amikor a Psyche a Föld és a Nap közötti távolság 2,5-szeresére lesz. Ez a maximális távolság a Mars és a Föld között, és ha működik a megközelítés, akkor lehetőség adódik egy stabil hálózat létrehozására a Föld és a Mars között. Az első adatátvitelre ezzel a módszerrel még tavaly decemberben került sor, akkor egy macskás videót továbbítottak vele alig két perc alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.