Hirdetés

A NASA vízkereső robotot küld a Holdra



|

Ha jól mennek a dolgok, akkor 2023-ban meg is érkezhet a Hold felszínére a VIPER.

Hirdetés

Habár már eddig is komoly eredményeket ért el az űrkutatásban az amerikai űrügynökség, természetesen a jövőre vonatkozóan is elég komoly terveik vannak a kutatóknak. Például 2024-ben ismét embereket szeretnének küldeni a Holdra, ám ezúttal hosszabb távra rendezkednének be, egy ilyen jellegű küldetést pedig nyilván komoly feladatok előzik meg. Olyanok is, amelyhez külön robot szükséges.

A Volatiles Investigating Polar Exploration Rover, vagyis a VIPER egy nagyjából golfkocsi méretű robot, amelyet a tervek szerint a NASA valamikor 2023-ban küld majd fel a Hold déli sarkára, hogy egy 100 napos misszió során jeget keressen a felszín alatt.

Hirdetés

A tudósok arra szeretnének választ kapni, hogy lehetséges-e a későbbiekben vizet kinyerni ebből a jégből, amit aztán fontos erőforrásként lehetne hasznosítani.

Az egyébként már korábban be lett bizonyítva, hogy van jég a Hold déli sarkánál, csak az nem tiszta egyelőre, hogy pontosan hol van és mennyi áll rendelkezésre belőle. Egyelőre csak a VIPER prototípusa létezik, de a kész változat elvileg spéci fúróval és spektrométerekkel fogja majd az égitestet kutatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.