Hirdetés

A Nestlé szerint nem az Anonymous, hanem saját maga szivárogtatta ki a cég adatait



|

Furcsa történet bontakozott ki az orosz-ukrán háború farvizén.

Hirdetés

Több mint egy hónapja tart az orosz-ukrán háború, amelybe a lazán szervezett, globálisan működő Anonymous hackercsoport is korán becsatlakozott, többnyire orosz kormányzati oldalakat támadva meg, de egy alkalommal még Vlagyimir Putyin luxusjachtját is átnevezték.

A csoport nemrég hozta nyilvánosságra, hogy 10 GB-nyi adatot lopott el az élelmiszeripari óriás Nestéltől, amiért a vállalat sok más nyugati multival ellentétben nem volt hajlandó kivonulni Oroszországból. A svájci cég viszont azt állítja, hogy az Anonymous hazudik, mivel valójában ők maguk szivárogtatták ki a saját adataikat.

Hirdetés

A Nestlé szóvivője a Gizmodóhoz eljuttatott e-mailekben azt írja, hogy a szivárgás még februárban történt, és csak egy üzleti partnernek szóló weboldal teszteléséhez használt adatokat érintett.

"Egyes, túlnyomórészt nyilvánosan is hozzáférhető adatok (pl. cégnevek és cégcímek, valamint néhány üzleti e-mail cím) korlátozott ideig (néhány hétig) tévedésből elérhetővé váltak a világhálón. A biztonsági csapatunk ezt már akkor észlelte, és elvégezte a megfelelő felülvizsgálatot. Az adatokat egy B2B (Business to Business) tesztweboldal számára készítettük elő a funkciók működésének ellenőrzéséhez."

- szól a Nestlé hivatalos álláspontja. Az Anonymous a Twitteren reagált, a bejegyzés lényegi része viszont mindössze egyetlen, gúnyos mondatból áll, ami lefordítva nagyjából annyit teszt, hogy "Haha, a Nestlé azt mondja, hogy ők kiszivárogtatták ki a saját adataikat." A csapat állítását mindenesetre a Cybernews is megvizsgálta, és arra jutott, hogy a Telegramon megosztott Nestlé-fájlok mindössze 5,7 MB-nyi helyet foglalnak, ami csak a töredéke az állítólagos 10 GB-nak.

Az Anonymous kollektíva egyébként tegnap jelentette be, hogy több mint 35 ezer fájlt zsákmányoltak az orosz központi banktól, köztük "titkos megállapodásokkal", melyeket 48 órán belül nyilvánosságra fognak hozni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.