Hirdetés

A Netflix a legnagyobb vesztese az ismét virágzó kalózkodásnak



|

Az embereknek elegük van a streamingszolgáltatók burjánzásából, így sokan újra felvonták a halálfejes lobogót.

Hirdetés

A Netflix nemrég egy újabb gyenge pénzügyi negyedévről számolt be, melynek során közel egymillió előfizetőt veszített a piacvezető streamingszolgáltató. A nehézségek mögött leginkább a konkurencia megerősödését látják az elemzők, akik szerint egyszerűen túl zsúfolttá vált a Disney+-t, a Hulut, az Amazon Prime Videót, az HBO Maxet, az Apple TV+-t és a Peacockot is tömörítő küzdőtér.

A Netflix számára külön probléma, hogy az emberek egy része nem hajlandó tovább halmozni az előfizetéseit, és ismét a kalózkodáshoz fordulnak,  holott néhány éve még sokan temették a műfajt, épp a kényelmes, olcsó és legális streaming előretörése miatt. A kalózkodás kutatásával foglalkozó elemzőcég, a MUSO most arra mutatott rá, hogy a Netflix különösen nagy vesztese a fordulatnak.

Hirdetés

A vállalat beszámolója alapján ugyanis 2022 júniusában a kalózkodás útján fogyasztott tartalmak 11,4%-a a Netflixről származott az Egyesült Államokban, világszerte pedig még rosszabb, 16%-os ez az arány. A kalózkodásra eközben általában véve is meglódult: az összes tartalomtípust figyelembe véve 25%-kal nőtt 2022 első 6 hónapjában.

"...az egyre inkább széttöredezett streaming kínálattal szembesülve a fogyasztó elvégzi a matekot, és rájön, hogy az összes műsorhoz való hozzáférés nem indokolt kiadás, amikor az élelmiszer-számlája megduplázódott, és kerékpárral vagy megosztott autóval jár dolgozni, hogy pénzt spóroljon az üzemanyagon.

- írja a MUSO a jelenség gazdasági hátteréről, a jövőt illetően pedig a Trónok Harcából idézve azt üzeni az egymással viaskodó streamingszolgáltatóknak, hogy közeleg a tél, mivel a kalózkodás trendje valószínűleg nem is fog megfordulni a közeljövőben. A cég továbbá azt is kiemelte, hogy ma már a kalózkodásra szakosodott weboldalak is szofisztikáltabbá váltak, és könnyen kezelhető, kellemes felhasználói élményt nyújtó felülettel csábítják az érdeklődőket.

Más elemzők korábban azt jósolták, hogy idővel a továbbra is zsengének számító streamingpiac is érettebbé válik, és kirostálja majd azok a kisebb szereplőket, akiknek nem bizonyul üzletileg fenntarthatónak a szolgáltatása. Ha valóban így alakul, hosszabb távon a tőke koncentrálódására és a kínálat átláthatóbbá válására számíthatunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.