Hirdetés

A nyugati nagyhatalmak is Oroszországot okolják a Viasatot ért kibertámadás miatt



|

Hasonlóan vélekedik az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az USA is a februári támadásról.

Hirdetés

Még februárban érte kibertámadás a műholdas kommunikációval foglalkozó Viasatot, aminek hatására Közép- és Kelet-Európában is kimaradások voltak tapasztalhatóak mindössze órákkal az orosz invázió megindulása előtt.

Nagy valószínűséggel az ukrán hadsereg volt a virtuális offenzíva fő célpontja, és az is elég egyértelmű volt, hogy Oroszország állt a támadás mögött.

Hirdetés

Időközben viszont teljes bizonyságot nyerhetett az aggresszor kiléte, ugyanis az Európai Unió, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hivatalosan is Oroszországot okolja már a februári incidens miatt.

"Az Európai Unió és a tagállamai a nemzetközi partnereivel együtt erősen elítéli a veszélyes kibertámadást, amit az Orosz Föderáció hajtott végre Ukrajna ellen, és ami a Viasat által üzemeltetett KA-SAT hálózatot célozta meg."

- áll az EU közleményében, amely szerint ez az eset is azt bizonyítja, hogy az oroszok felelőtelenek a kibertérben végzett tevékenységükkel.

Az Egyesült Királyság egyik kormányhivatala szinte teljesen biztos abban, hogy Oroszország katonai hírszerzése a felelős az ukrán kormányzat weboldalait ért támadásokért is, az Egyesült Államok pedig már korábban megfigyelte, hogy az oroszok milyen módszerekkel indítottak offenzívát a virtuális fronton is.

A kibertámadásnak azért is van komoly jelentősége, mert nemcsak Ukrajnában, hanem Európa más pontjain lévő hálózatok is érintettek voltak, Németországban például 5800 szélturbina távoli hozzáférése szakadt meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.