Hirdetés

A palesztin-izraeli konfliktusból csinálnak pénzt a TikTok lehúzós streamerei



|

Újabb trend bukkant fel a TikTokon, amelynek ezúttal a pénztárcák esnek áldozatul.

Hirdetés

A világszerte több mint egymilliárd felhasználóval bíró TikTok hírhedt arról, hogy időről-időre úgynevezett "kihívások" indulnak el a platformon, amelyek sokszor életveszélyes feladatokra buzdítják a felhasználókat. Az üzemeltető ByteDance orra előtt zajló jelenség az évek során már több halálos áldozatot is követelt, főként gyerekek körében.

Most pedig itt egy újabb trend, amibe ugyan szerencsére senki sem fog belehalni, viszont a Hamász terrorszervezet és Izrael között dúló véres konfliktust használja arra, hogy lehúzza a kevésbé megfontolt embereket.

Hirdetés

A Wired nemrég egy hosszabb cikkben számolt be róla, hogy egyes streamerek TikTok-közvetítésekben "csatáznak" a palesztinok és az izraeliek nevében, pénzt érő ajándékokat kérve a nézőktől. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a közösségi oldal egy funkcióját kihasználva az egyik streamer palesztinnak, a másik pedig izraelinek öltözik, majd néhány percig ordibálnak, miközben a nézők pénzért vásárolható tiktokos ajándékokat (pl. matricák, érmék stb) küldenek nekik.

@jrbaldwiniv Proud AMERICAN🇺🇸🦅 #teamjerusalem⚔️✝️ #teamjerusalem #jesusisking👑 #christiantiktok #freeisrael #baldwiniv #baldwin #tiktoklivestream #tiktoklivestar #tiktoklivebattle #tiktoklivegifts ♬ Дикая львица - ALEX&RUS

Az összecsapást elméletileg az nyeri, aki több kedvelést és ajándékot gyűjt össze, de valójában mindkét résztvevő jól jár, a digitális csecsebecséket ugyanis ismét valódi pénzre lehet váltani, miután a TikTok levonja akár 70%-os jutalékát a tranzakciókból. Ezzel pedig az üzemeltető is remekül kereshet, mivel az ajándékok között olyan is akad, amely 500 dollárba kerül.

A legszomorúbb az egészben, hogy a Wired megfigyelései szerint a "csatázó" streamerek egyike sem valódi palesztin vagy izraeli, a közvetítésekben pedig semmiféle érvelés, vagy vita nem hangzik el, a felek csak szimpla felhívásokat kiabálnak, mint például "kedvelj, kedvelj, kedvelj", "kövessetek" és így tovább. Egy-egy ilyen összecsapás legfeljebb néhány percig tart, de a cikk szerzője látott olyan közvetítőt, aki palesztinnak öltözve egymás után 72 mérkőzést nyert meg.

Ahogy a lap emlékeztet, hasonló "streamcsata" funkciók más platformokon is elérhetők, de a résztvevőknek általában feladatokat kell teljesíteniük, így a TikTok egyedinek számít abban, hogy itt a puszta ordítás is elég.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.