Hirdetés

A PC-s OLED-forradalom



|

A szó szoros értelmében látványos változást hoz a laptopok világába az OLED-kijelző, de sokakban élnek még tévhitek a technológiával kapcsolatban. Megkérdeztük az ASUS-t, mire számítson, aki OLED-es notebookra szavaz.

Hirdetés

Megjelentek a hazai piacon az OLED-kijelzővel szerelt notebookok és hibridek, sőt, nem is feltétlenül a prémium kategóriában. Az új kijelzőpanelek rengeteg előnnyel járnak a hagyományos LCD technológiához képest, de azért még néhány kérdésben bizonytalan a legtöbb felhasználó.

Hirdetés

Megkérdeztük hát az OLED-es notebookok egyik legnagyobb támogatójának, az ASUS-nak a hazai képviseletét, milyen változást hoznak az új gépek a notebookok világába. Kérdéseinkre Győri Attila, az ASUS Magyarország System üzletágának vezetője válaszolt.

Notebooknál milyen előnyökkel jár az OLED a korábbi panelekkel szemben?

Ezek a laptopok rendkívül élénk és színgazdag látványvilágot nyújtanak, és ezáltal új szintre emelik a felhasználói élményt. Ez konrétan azt jelenti, hogy a kijelzőn visszaadott színek részletgazdagabbak és realisztikusabbak, így ideálisak például vizualitásra kiélezett projektekhez, de a napi munka és tartalomfogyasztás során is élvezhetjük az OLED előnyeit. Ezenfelül az ASUS OLED laptopok rendkívül gyors válaszidejű kijelzővel rendelkeznek, illetve a képi megjelenítés terén fontosnak tartom megemlíteni a kimagasló fényerőt, a DisplayHDR 500 szabvány támogatását és a PANTONE hitelesítést is, hiszen ezek nem csak a professzionális felhasználók számára biztosítanak praktikus előnyöket.

A másik nagyon fontos dolog az OLED technológia egészségünkre gyakorolt pozitív hatása. A káros kékfénykibocsájtás terén például a hagyományos LCD kijelzőkhöz képest nagyjából 70%-os csökkenést értünk el, amely kíméli a szemünket, illetve kedvezőbben hat az alvásminőségre.

 

A közismert OLED-gondokkal ezúttal is számolnunk kell (például beégés, alacsonyabb fényerő, PWM stb.)?

Az elmúlt években sokat fejlődött az OLED-technológia, és az implementálás előtt természetesen mi is alaposan tanulmányoztuk a lehetséges kockázatokat. Minden OLED-kijelzős ASUS laptopot előre telepített operációs rendszerrel kínálunk itthon, melyet úgy finomhangoltunk, hogy minimálisra csökkentsünk számos klasszikus kockázati tényezőt. Ezefelül komoly minőségellenőrzési rendszert építettünk ki, illetve saját tapasztalatból is csak pozitívan tudok nyilatkozni, hiszen én magam is egy OLED-panellel szerelt laptopot használok a mindennapokban.

 

Gamerlaptopokban mikor találkozhatunk magas frissítési rátájú, HDR OLED-kijelzőkkel?

Ezzel kapcsolatban pontos információkkal még nem szolgálhatok, de veletek együtt én is nagyon várom már, hogy a technológia előnyei a gamerlaptopokban is felbukkanjanak. A gyors válaszidőt például már említettem. A legújabb, OLED-kijelzős laptopjaink 0,2 ms-os válaszidővel rendelkeznek, mely egy átlagos LCD kijelzős laptopnál akár 50-szer gyorsabb képfrissítést jelent, de ez az érték egy felsőkategóriás gamer laptop esetében is óriási előrelépés lenne.

A piaci trendek szerint nagyon sokan már nemcsak a kimagasló játékélményt várják el egy gamer laptoptól, hanem azt is, hogy a mindennapok során akár munkára, akár tartalomfogyasztásra is megfelelő legyen, és a kompakt csomagba zárt erő a lehető legkevesebb kompromisszummal járjon. Az új ROG Flow X13 tervezésekor is az volt a célunk, hogy a kompakt gép önmagában is kellően erős legyen a játékhoz, viszont többek között a 16:10-es képaránynak és a 360-fokban kihajtható érintőkijelzőnek köszönhetően a szórakozás és a munka is élmény legyen. Ha pedig valóban kompromisszummentes játékra vágyunk, akkor elég az NVIDIA RTX 3000-es szériával szerelt ROG XG Mobile-t csatlakoztatni. Képzeljünk el egy ilyen csomagot villámgyors OLED-kijelzővel, jól hangzik ugye?


Mennyivel növeli egy notebook árát az OLED-kijelző?

Nyilvánvalóan a hagyományos LCD panelekhez képest összetettebb és drágább technológiáról van szó, de mi az ASUS-nál arra törekszünk, hogy a lehető legszélesebb spektrumban elérhetővé tegyük. 2021 egyértelműen az OLED éve az ASUS laptopok körében, és büszke vagyok arra, hogy a hazai piacra érkező újdonságaink közül sem csak az új ZenBook Pro Duo OLED rendelkezik piacvezető kijelző-technológiával, hanem a ZenBook család hagyományos és Flip modelljei között is találkozhattok majd OLED-panellel szerelt modellekkel.

 

Milyen OLED-fejlesztésekre lehet számítani a közeljövőben, illetve milyen új lehetőségeket hoz a technológia terjedése a notebook-kialakításokban?

Természetesen folymatosan dolgozunk azon, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az OLED-technológiából. Ahogy említettem, az elsődleges célunk az volt, hogy a lehető legtöbben megtapasztalhassák az előnyöket, de nem szeretnénk hátradőlni. Úgy gondolom, hogy az újdonságainkkal egyértelműen piacvezető márkaként álltunk be az OLED technológia mögé, és az elkövetkezendő években folyamatos fejlesztésekkel szeretnénk még többet nyújtani a felhasználóknak.

A notebook-kialakításokat tekintve véleményem szerint a ZenBook Pro Duo, Zephyrus Duo vagy akár a ROG Flow X13-as modellek jól példázzák, hogy innovatívan közelítjük meg ezt a területet és folyamatosan vizsgáljuk, miként lehetne tovább javítani a felhasználói élményen, és hogyan lehetne növelni a produktivitást. Biztos vagyok benne, hogy belátható időn belül a PC World olvasói is újabb komoly ASUS-fejlesztésekkel találkoznak majd.

Az ASUS külön aloldalt is készített OLED-es laptopjainak és hibridjeinek bemutatására, amelyet itt érhettek el. Érdemes ezt a videót is megnéznetek, itt láthatjátok, miért is olyan fontos mérföldkő az OLED-kijelző a laptopokban:

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.