Hirdetés

A PC World decemberi teljes játékában az emberiség kipusztulását kell megakadályoznod



|

Vajon mi történne, ha egy idegen civilizáció teljesen kitakarná a Napot? Az Extinction Eclipse-ben az emberiség ezt nem várja meg, inkább háborúba megy.

Hirdetés

Jóllehet, manapság már nem olyan népszerűek a valósidejű stratégiai játékok, mint az 1990-es és a 2000-es években voltak, még mindig van rájuk igény, és szerencsére akadnak olyan stúdiók is, amelyek hajlandóak kielégíteni ezt a keresletet. Ilyen a Costa Rica-i TuanisApps is, melynek munkatársai a legendás StarCraftot emlegetik elsődleges ihletforrásukként.

Így aztán nem meglepő, hogy november 17-én debütált alkotásukban, az Extinction Eclipse-ben is tetten érhetőek azok mechanikák, amelyekkel a műfaj imént említett óriása előszeretettel élt az erőforrások gyűjtögetésétől a bázisépítésen át az egységek menedzseléséig. Van még egy közös vonása a decemberi ajándék játékunknak a Blizzard klasszikusával, nevezetesen az, hogy az emberiséget idegen lények fenyegetik.

Hirdetés

Közeleg a tél

Valamikor a nem túl távoli jövőben drámaian csökkenni kezd a hőmérséklet, miután egyre kevesebb napfény éri bolygónkat, a tudósok pedig rájönnek, hogy a súlyos katasztrófával fenyegető jelenség nem természetes eredetű: a Föld és a Nap közötti Lagrange L1 pontnál gigantikus hatszög alakú konstrukciók jelentek meg. Minden kísérlet arra, hogy az emberiség kapcsolatba lépjen az alkotóikkal, kudarcba fulladt, ezért békés megoldás híján nem maradt más út, mint a háború. A közös veszély egyesíti fajunkat, új technológiák fejlesztése veszi kezdetét, amelyekkel lehetségessé válik a bányászat az értékes erőforrásokat rejtő aszteroidákon, valamint az ellenség legyőzéséhez szükséges űrállomások és űrhajók gyártása.

Magányos hősök

Többjátékos mód ugyan nincs, de tekintve, hogy a TuanisApps még sokáig kívánja támogatni a játékot, és további tartalmakat, funkciókat, módokat ígér, valószínűleg csak idő kérdése, és ez a hiányosság egy rossz emlék lesz csupán. Addig is itt a kondíciók testre szabására lehetőséget adó skirmish, melyben meghatározhatjuk a térkép méretét, különböző győzelmi célokat adhatunk meg (fókuszálhatunk például a felfedezésre és a bányászatra, háttérbe szorítva a háborúzást), beleszólhatunk flottánk összeállításába, eldönthetjük, hogy fejlesztésekkel vagy azok nélkül kezdjenek-e űrhajóink, és hogy hányas szintről induljon az űrállomásunk.

De elsőre talán jobb választás lehet az öt kampányból álló sztorimód, minek során különféle célokat kell teljesítenünk. Fontos, hogy ügyesen gazdálkodjunk, mert a fel nem használt nyersanyagokból hasznos fejlesztéseket vásárolhatunk, ajánlott továbbá hímes tojásként bánni az űrhajóinkkal, hiszen amelyik egy darabban átvészeli az adott missziót, az velünk tarthat a következőre is.

Az irányítás, akárcsak a játékmenet egyáltalán nincs túlbonyolítva, nem véletlenül jelent meg Nintendo Switchre is az Extinction Eclipse, valamint készül a jövőre érkező xboxos változat. A feladatunk, hogy bányászható aszteroidák után kutatva felderítsük az aktuális térképet, a belőlük kinyert fémet és vizet űrállomások, lerakatok, a területünk határait kiterjesztő szatellitek, kutatóközpontok, a hátország védelmét biztosító lövegek, és az offenzívához nélkülözhetetlen űrhajók építésére fordítsuk. Természetesen szabályozható a nehézségi szint, aki pedig szükségét érzi, nyugodtan kezdhet az oktatómóddal, mielőtt élesben is próbára tenné képességeit.

A Föld mindenkié

Ha vetünk egy pillantást az Extinction Eclipse gépigényére, akkor rögvest nyilvánvalóvá válik a fejlesztők célja, ami nem más, mint hogy a lehető legkevesebb embernek jelentsen leküzdhetetlen akadályt játékuk elindítása. Ennek szellemében a decemberi lapszámunknál mindössze két héttel idősebb alkotás nem támaszt teljesíthetetlen elvárásokat velünk szemben. Akár 64-bites Windows 7-tel is kiegyezik, de reméljük, hogy egyetlen olvasónk sem szeret ennyire veszélyesen élni, biztonságosabb választás a Windows 10.

Tárhelyből elég neki egyetlen GB, amit nem is használ ki teljesen, ezért hamarabb végez az installálással, mint hogy kimondanánk: Lagrange L1. Intel Core 2 Duo E5200-nál szerényebb képességű processzorral nem biztos, hogy jó ötlet próbálkozni, és fontos, hogy legalább 4 GB memóriával bírjon a konfiguráció, amire feltelepítjük, de a békesség kedvéért legyen inkább 8 GB. Diszkrét GPU-t ellenben nem határoztak meg feltételként a fejlesztők, ami nem meglepő, mivel a Föld megmentésének még egy integrált videokártyával szerelt, belépőszintű laptoppal is nekifoghatunk.

Az Extinction Eclipse ajándékba jár a december 2-án megjelenő 2022/12-es PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.