Hirdetés

A PC World októberi ajándék játékában a világ legkegyetlenebb terrorszervezetével kerülsz szembe



|

Minden idők legeredményesebb terrorszervezetének Európa ellen indított támadását kell visszaverned a stílusteremtő Beach Head inspirálta IS Defense-ben.

Hirdetés

Noha mostanra jócskán meggyengült, a Daesh, azaz az Iszlám Állam 2015-ben, hatalma csúcsán több tízezer (a realistább becslések szerint 30-60 ezer, mások szerint akár 200 ezer) fegyveressel rendelkezhetett, működését évente egymilliárd dollárnyi bevételből finanszírozta (a pénz adókból, kábítószer- és olajkereskedelemből, emberrablások váltságdíjából és külföldi támogatóktól, például az Öböl-menti országoktól származott), miközben irányítása alatt tartotta Szíria keleti, valamint Irak nyugati részének jelentős hányadát, és közvetlenül befolyásolta nagyjából 8-10 millió ember életét az iszlám jogrend sajátos értelmezése alapján.

Végül egymással párhuzamosan zajló hadjáratokban (például amerikai irányítással Irakban és Szíriában, illetve orosz irányítással Szíriában) sikerült elvágni a terrorszervezet forrásait, majd Moszul és Rakka felszabadításával megroppantani a 2017 nyarára területe 98 százalékát elvesztő Iszlám Állam gerincét. De mi lett volna, ha történelem más irányt vesz, a Daesh térhódítása pedig zavartalanul folytatódott volna, mígnem bekebelezi a Közel-Keletet és egész Észak-Afrikát, hogy 2020-ban már elég erősnek érezze magát ahhoz, hogy nekimenjen Európának?

Hirdetés

Tűzparancs

Amikor a Destructive Creations elkezdett dolgozni a 2016-ban megjelent IS Defense-en, még bőven benne volt a pakliban, hogy a helyi kormányerőkkel vagy a Daesh-sel ellenséges mérsékelt frakciókkal közösen végrehajtott nemzetközi katonai műveletek nem érik el céljukat, ezért a lengyel csapat az imént vázolt forgatókönyvre alapozta játékát, amelyet az Access Software legendás shoot'em upja, az 1984-es Beach Head ihletett.

A mi feladatunk egy forgatható lőállásba telepített géppuska kezelőjeként megálljt parancsolni az Iszlám Állam szinte minden lehetséges irányból özönlő erőinek, először Szicília partjain kell helytállnunk, később Spanyolországban, Horvátországban és Franciaországban erősítjük a NATO védelmét. A támadók kezdetben csak könnyen kilőhető gumicsónakokon érkeznek, de a későbbi partraszálló egységek borításán már nem hatolnak át a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló géppuskalövedékek (az utántöltést azért nem ússzuk meg), emiatt másodlagos fegyverünkhöz, a rakétavetőhöz kell nyúlnunk.

Szerencsére van mód a gyorsan leapadó készlet pótlására: a likvidált terroristák és megsemmisített járművek mennyiségével arányosan növekedésnek indul a képernyő bal oldalán elhelyezkedő csík (jobb oldalt az életerőnket látjuk), és amint elér egy meghatározott szintet, máris kérhetünk segítséget, ami a tartalék rakétát és életerőt jelentő ládáktól (ezeket szét kell lőnünk, ahhoz, hogy megkapjuk a tartalmukat) a tüzérségi és légi csapások elrendelésén át az erősítésként érkező gyalogságig, illetve helikopteres támogatásig terjedhet.

Emellett pedig az eredményes védekezéssel kiérdemelt skillpontokat elköltve hatékonyabbá tehetjük a géppuskát és a rakétavetőt, valamint fokozhatjuk saját szívósságunkat is, akár oly módon, hogy minden semlegesített támadóval visszatöltődjön egy kevéske életerőnk. Szükségünk is lesz ezekre a fejlesztésekre, hogy ne tartson egy örökkévalóságig teljesíteni a soron következő helyszín feloldásához elengedhetetlen kritériumokat.

A háború ára

Korához és korrekt látványához képest meglepően visszafogott az IS Defense étvágya, akár Windows Vistán is működésre bírhatjuk (mi Windows 10-en próbáltuk) a játékot. Ami a processzort illeti, minimális követelményként 2,6 GHz-es Intel Core i5-750-est, illetve 3,2 GHz-es AMD Phenom II X4 955-öst határoztak meg a fejlesztők. Mindkettő 2009-ben került forgalomba, tehát hat évvel ezelőtt sem számítottak éppenséggel csúcskategóriásnak, nemhogy most.

Memóriából már 4 GB RAM is elég (abból persze nem lehet baj, ha ennek legalább a duplája csücsül a gépünkben), míg videokártya fronton egy DirectX 11-kompatibilis Nvidia GeForce GTX 460 1 GB VRAM-mal jelenti a belépőszintet, vagy egy hasonló adottságokkal rendelkező AMD Radeon HD5850. Mindehhez már csak 4 GB-nyi helyet kell felszabadítanunk a háttértárolón, mielőtt nekilátnánk az installálásnak.

Az IS Defense ajándékba jár az október 7-én megjelenő 2022/10-es PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.