Hirdetés

A PC World októberi ajándék játékában a világ legkegyetlenebb terrorszervezetével kerülsz szembe|

Minden idők legeredményesebb terrorszervezetének Európa ellen indított támadását kell visszaverned a stílusteremtő Beach Head inspirálta IS Defense-ben.

Hirdetés

Noha mostanra jócskán meggyengült, a Daesh, azaz az Iszlám Állam 2015-ben, hatalma csúcsán több tízezer (a realistább becslések szerint 30-60 ezer, mások szerint akár 200 ezer) fegyveressel rendelkezhetett, működését évente egymilliárd dollárnyi bevételből finanszírozta (a pénz adókból, kábítószer- és olajkereskedelemből, emberrablások váltságdíjából és külföldi támogatóktól, például az Öböl-menti országoktól származott), miközben irányítása alatt tartotta Szíria keleti, valamint Irak nyugati részének jelentős hányadát, és közvetlenül befolyásolta nagyjából 8-10 millió ember életét az iszlám jogrend sajátos értelmezése alapján.

Végül egymással párhuzamosan zajló hadjáratokban (például amerikai irányítással Irakban és Szíriában, illetve orosz irányítással Szíriában) sikerült elvágni a terrorszervezet forrásait, majd Moszul és Rakka felszabadításával megroppantani a 2017 nyarára területe 98 százalékát elvesztő Iszlám Állam gerincét. De mi lett volna, ha történelem más irányt vesz, a Daesh térhódítása pedig zavartalanul folytatódott volna, mígnem bekebelezi a Közel-Keletet és egész Észak-Afrikát, hogy 2020-ban már elég erősnek érezze magát ahhoz, hogy nekimenjen Európának?

Hirdetés

Tűzparancs

Amikor a Destructive Creations elkezdett dolgozni a 2016-ban megjelent IS Defense-en, még bőven benne volt a pakliban, hogy a helyi kormányerőkkel vagy a Daesh-sel ellenséges mérsékelt frakciókkal közösen végrehajtott nemzetközi katonai műveletek nem érik el céljukat, ezért a lengyel csapat az imént vázolt forgatókönyvre alapozta játékát, amelyet az Access Software legendás shoot'em upja, az 1984-es Beach Head ihletett.

A mi feladatunk egy forgatható lőállásba telepített géppuska kezelőjeként megálljt parancsolni az Iszlám Állam szinte minden lehetséges irányból özönlő erőinek, először Szicília partjain kell helytállnunk, később Spanyolországban, Horvátországban és Franciaországban erősítjük a NATO védelmét. A támadók kezdetben csak könnyen kilőhető gumicsónakokon érkeznek, de a későbbi partraszálló egységek borításán már nem hatolnak át a korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló géppuskalövedékek (az utántöltést azért nem ússzuk meg), emiatt másodlagos fegyverünkhöz, a rakétavetőhöz kell nyúlnunk.

Szerencsére van mód a gyorsan leapadó készlet pótlására: a likvidált terroristák és megsemmisített járművek mennyiségével arányosan növekedésnek indul a képernyő bal oldalán elhelyezkedő csík (jobb oldalt az életerőnket látjuk), és amint elér egy meghatározott szintet, máris kérhetünk segítséget, ami a tartalék rakétát és életerőt jelentő ládáktól (ezeket szét kell lőnünk, ahhoz, hogy megkapjuk a tartalmukat) a tüzérségi és légi csapások elrendelésén át az erősítésként érkező gyalogságig, illetve helikopteres támogatásig terjedhet.

Emellett pedig az eredményes védekezéssel kiérdemelt skillpontokat elköltve hatékonyabbá tehetjük a géppuskát és a rakétavetőt, valamint fokozhatjuk saját szívósságunkat is, akár oly módon, hogy minden semlegesített támadóval visszatöltődjön egy kevéske életerőnk. Szükségünk is lesz ezekre a fejlesztésekre, hogy ne tartson egy örökkévalóságig teljesíteni a soron következő helyszín feloldásához elengedhetetlen kritériumokat.

A háború ára

Korához és korrekt látványához képest meglepően visszafogott az IS Defense étvágya, akár Windows Vistán is működésre bírhatjuk (mi Windows 10-en próbáltuk) a játékot. Ami a processzort illeti, minimális követelményként 2,6 GHz-es Intel Core i5-750-est, illetve 3,2 GHz-es AMD Phenom II X4 955-öst határoztak meg a fejlesztők. Mindkettő 2009-ben került forgalomba, tehát hat évvel ezelőtt sem számítottak éppenséggel csúcskategóriásnak, nemhogy most.

Memóriából már 4 GB RAM is elég (abból persze nem lehet baj, ha ennek legalább a duplája csücsül a gépünkben), míg videokártya fronton egy DirectX 11-kompatibilis Nvidia GeForce GTX 460 1 GB VRAM-mal jelenti a belépőszintet, vagy egy hasonló adottságokkal rendelkező AMD Radeon HD5850. Mindehhez már csak 4 GB-nyi helyet kell felszabadítanunk a háttértárolón, mielőtt nekilátnánk az installálásnak.

Az IS Defense ajándékba jár az október 7-én megjelenő 2022/10-es PC World magazin mellé, amit előfizetőként már két nappal korábban kézbe vehetsz, ha a posta is úgy akarja. A játék mellett más értékes szoftvereket is bezsebelhetsz új lapszámunkkal, szóval megéri lecsapni rá.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.