Hirdetés

A Pegasushoz hasonló kémprogramoktól véd az Apple új csodafegyvere



|

Az iOS 16, az iPadOS 16 és a macOS Ventura is megkapja az új védelmi üzemmódot.

Hirdetés

Tavaly nyáron robbant ki az izraeli Pegasus kémszoftver körüli botrány, melynek kapcsán több kormányról is bebizonyosodott, hogy újságírók és civil aktivisták megfigyelésére használták azt. Az ügy nemcsak az érintett politikusoknak, de az Apple-nek is rendkívül kínos volt, az NSO Group által fejlesztett megoldás ugyanis a biztonságosként hirdetett iPhone-okat is simán feltörte, méghozzá felhasználói beavatkozás nélkül.

Az almás cég igyekezett határozottan reagálni  a történtekre, és a készülékek biztonsági frissítése mellett egy új értesítést is bevezetett, amely tudatja velünk, ha lehallgatás alatt állunk. Most pedig a cupertinóiak bejelentették a legújabb csodafegyverüket, amely nemcsak iOS-en, de iPadOS-en és macOS-en is védeni hivatott a felhasználókat.

Hirdetés

A Lockdown Mode (lezárás mód) a megjelenés előtt álló operációs rendszerek harmadik bétájában debütál, a várhatóan ősszel esedékes hivatalos rajtra pedig mindegyikben ott lesz majd. Lényegében egy opcionálisan bekapcsolható szuper biztonságos üzemmódról van szó, amely több fronton is igyekszik elvágni a kibertámadások útját:

  • Az Üzenetek alkalmazásban a képek kivételével blokkolja a legtöbb mellékletet és egyes egyéb funkciókat.
  • Blokkolásra kerülnek az olyan számról érkező FaceTime-hívások, amelyekkel korábban sosem léptünk kapcsolatba. Szintén blokkolják az Apple-szolgáltatásokra szóló meghívókat, ha ismeretlen személyektől érkeznek.
  • Letiltásra kerül egy sor komplex webes szolgáltatás (pl. JIT JavaScript), viszont megadhatunk olyan megbízható oldalakat, amelyek kivételt képeznek ez alól.
  • A Fotók alkalmazásból eltűnnek a megosztott albumok, és nem is kaphatunk újakra szóló meghívót.
  • A Lockdown Mode-ba helyezett készülékeket nem lehet vezetéken keresztül más eszközökhöz csatlakoztatni.
  • A Lockdown Mode aktiválásával nincs lehetőség új konfigurációs profilok telepítésére, és nem válthatunk át MDM (mobile device management) üzemmódba sem.

Az Apple azt mondja, hogy az új védelmi funkció csak egy nagyon szűk rétegnek (pl. állami, vagy vállalati lehallgatásnak kitett civileknek) szól, de természetesen bármelyik felhasználó aktiválhatja majd. Ezzel párhuzamosan a cupertinóiak a Lockdown Mode-ra is kiterjesztették a biztonsági jutalomprogramjukat, így akár 2 millió dollár is ütheti a markát annak, aki sérülékenységet fedez fel a megoldásban.

Itt azonban még mindig nincs vége, az almás cég 10 millió dollárt adományoz a Ford Alapítvány Méltóság és Igazságosság Alapjának, hogy támogassa azokat a szervezeteket, akik a Pegasushoz hasonló kibertámadások felderítésével foglalkoznak. Az Apple egyben bejelentette, hogy az izraeli kémszoftver fejlesztője ellen indított peréből származó esetleges kártérítést is jótékony célokra fordítja.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.