Hirdetés

A Petri-csészében lévő agysejtek gyorsabban megtanultak pongozni, mint a mesterséges intelligencia



|

Nem mindennapi kísérletet vezényeltek le a Cortical Labs munkatársai.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy sokat fejlődött az elmúlt években a mesterséges intelligencia, ami érthető is, hiszen ezt a technológiát nagyon sok területen lehet hasznosítani, többek között például videojátékokban és a közösségi média tartalomszűrésében is, ahogy azt már bizonyára sokan megtapasztalhattátok.

Nemrég pedig nagyon érdekes kísérletet végzett el az ausztrál Cortical Labs, amely során alulmaradt az MI az organikusabb ellenfelével szemben.

Hirdetés

A Cortical Labs egy olyan vállalat, amely hibrid chipek előállításával foglalkozik, és ezt úgy éri el, hogy biológiai neuronokat kombinál a szilikonalapú hardverekkel. Tulajdonképpen stimulálható agysejteket növesztenek mikroelektronikai eszközökön. Ennek köszönhetően a csapatnak sikerült is egy Petri-csészényi sejtet megtanítania pongozni, ráadásul jóval gyorsabban, mint egy mesterséges intelligenciát.

A nagyon szimplán DishBrain néven emlegetett képződmény 5 perc alatt megtanult játszani, míg az MI-nek ehhez általában 90 perc szükséges. Ám a kutatók tisztázták, hogy egy jó MI még így is simán legyűrné a játékban az agysejteket.

A csapat elektromos jelek használatával közölte a DishBrainnel, hogy éppen hol van a játékon belül a labda, és így a neuronok képesek voltak a megfelelő irányba mozgatni az ütőt. A Cortical Labs egyik vezető munkatársa, Brett Kagan szerint jogosan nevezhetjük ezeket a szerkezeteket kiborgagyaknak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.