Hirdetés

A Qualcomm fejese is elszólhatta magát a Windows 12 érkezése kapcsán



|

A tech ipar újabb hangsúlyos szereplője utalt rá, hogy mikor jöhet a következő Windows verzió.

Hirdetés

A nagyközönség nagyjából tényként kezeli, hogy a Windows 11 mérlege eddig bukásra áll, hiszen a 2021 őszén kiadott operációs rendszer még most is csupán 27%-os piaci részesedéssel bír, ráadásul időközben kitört a mesterséges intelligenciás forradalom is, ami szükségessé tett egy újabb nagyobb frissítést a sorban érkező AI-célú hardverek képességeinek lehető leghatékonyabb kihasználására.

A mesterséges intelligenciás PC-k kora az új Intel Core Ultra és a később debütáló Ryzen 8000-es erőforrásokkal veszi kezdetét, de a Qualcomm is ebbe az irányba kanyarodik az ősszel bejelentett, ARM-alapú Snapdragon X Elite processzorral. Ennek kapcsán a cég vezetője most azt is kikotyoghatta, mikor érkezhet a következő nagy Windows frissítés.

Hirdetés

A Qualcomm ugyanis nemrég esett át a negyedéves eredménybeszámolóján, ahol egy elemző kérdésére válaszolva a CEO Cristiano Amon elárulta, hogy az AI-képességekkel felturbózott Snapdragon X Elite-re épülő termékek rajta a Windows "következő verziójához" kötődik, ez pedig 2024 közepén esedékes, az iskolakezdési akciók felvezetéseként.

Amon szerint az új Windows számos mesterséges intelligenciás funkcióval bír majd, a szavai pedig egybecsengenek a Quanta Computer és az Acer vezetőinek decemberi nyilatkozataival, amelyek szintén 2024 nyarára jósolták a Windows 12-t, telis-tele AI-trükkökkel. Őket megelőzően pedig az Intel pénzügyi igazgatója, David Zinser beszélt arról, hogy az operációs rendszer 2024-es frissítése katalizátorként hat majd a vállalat bevételeire.

Az egyetlen probléma, hogy Zinser és Amon sem említették név szerit a Windows 12-t, így akár az is lehet, hogy valójában mindenki a Windows 11 24H2-es frissítéséről beszél. A Tom's Hadware szerint erre utal, hogy a Microsoft állítólag háromévente tervez új főverziót kiadni, ez pedig a Windows 11 rajtjától számítva legjobb esetben is egy októberi rajtot jelentene, nem nyárit. A Windows 12-es álmokat látszik cáfolni továbbá a Windows Central januári beszámolója is, amely belsős források alapján arra számít, hogy csak a 24H2-es update-et kapjuk meg az év közepén.

Mindezek mellett egy harmadik opció, hogy a Qualcomm fejese a Windows ARM-es kiadásának ráncfelvarrásáról beszél, ez ugyanis egyelőre nem igazán hódított teret magának, így logikusnak tűnne, ha a Microsoft egy nagyobb frissítéssel próbálna új szelet hajtani a platform vitorlájába. Bőven válogathatunk tehát az eshetőségek között, de akármelyik forgatókönyv is jön be, abban legalább minden forrás egyetért, hogy az idei évben nagy dolgok történnek a Windows háza táján, a változások középpontjában pedig a mesterséges intelligencia áll majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.