Hirdetés

A SpaceX Kuba felé indította el rakétáját, erre 1969 óta nem volt példa



|

A SpaceX a szokásossal ellentétben, kelet helyett délnek indította Falcon 9 rakétáját, ez évtizedek óta egyedülálló példa.

Hirdetés

Egy pillanatra sem áll meg Elon Musk űrtechnológiával foglalkozó magáncége, a SpaceX, mely a napokban újabb rakétát indított el, ezúttal a floridai űrállomásról. A kilövés különlegessége, hogy a SAOCOM 1B-t, valamint két kisebb műholdat hordozó Falcon 9-es rakéta délnek indult, így az északi és déli sark, valamint Kuba fölött haladt el, ilyen irányban pedig 1969 óta nem indítottak rakétát a Cape Canaveralról.

Hirdetés

Legtöbbször egyébként nem Floridából, hanem Kaliforniából lőtték fel a délnek tartó rakétákat, hogy azok a nyílt óceán felett szállhassanak el, elkerülve a lakott területeket. Ugyanezen elv mentén indítják elsősorban kelet felé a floridai kilövéseket, így a rakéták az Egyenlítő mentén főleg víz felett haladnak. A légierő 2016-ban kezdett el kísérletezgetni a sarki pályás kilövések Floridába költöztetésével, miután a kaliforniai erdőtüzek túl közel kerültek a Vandenberg bázishoz, kárt okozva a környező infrastruktúrában, és két hónappal elhalasztva az egyik kilövést.

Érdekes módon jelenleg csak a SpaceX rendelkezik olyan rakétákkal (a Falcon 9-esekkel), melyek képesek Floridából a sarki pályán haladni, mivel ezek automata önmegsemmisítő rendszerrel rendelkeznek - az emberi beavatkozás nem mindig lehetséges, mivel a motorból érkező gázok bezavarhatják a földi jeleket, így lehet, hogy a megsemmisítésre vonatkozó utasítás nem érné el a rakétát. Ha egy Falcon 9-es bármi miatt jelentősen letér a kijelölt pályájáról, elpusztítja magát.

A szakértők szerint sem Kuba, sem a kisebb szigetek lakói nincsenek veszélyben, mert a rakéta biztonságos magasságban száll el a lakott területek felett. A most használt Falcon 9-es egyébként már háromszor járt az űrben korábban, és most is biztonságban visszatért egy földi leszállópontra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.