Hirdetés

A SpaceX még egy figyelemre méltó rekordot felállított a legutóbbi sikeres kilövésével



|

A Crew Dragon űrkapszulát hordozó Falcon 9 rakéta olyan dolgot vitt véghez, amire korábban csak űrsiklók voltak képesek.

Hirdetés

Elon Musk cége, a SpaceX május 30-án este az űrutazás szempontjából nagyon fontos tettet hajtott végre, ugyanis első magánvállalatként embert juttatott az űrbe. Viszont nem csak ezzel állított föl rekordot, hiszen a Falcon 9 a szombati kilövéssel együtt 5-ször járt az űrben és tért vissza sikeresen, mindezt sokkal gyorsabban tette, mint előtte korábban bármi. 

Hirdetés

Nincs is másik olyan rakéta mellyel össze lehetne vetni ezt a teljesítményt, ugyanis az űrkutatással foglalkozó cégeknél korábban az volt a bevett szokás, hogy az űrkapszulákat a légkörből kijuttató rakétákat szétszerelték vagy megszabadultak tőlük, ugyanis túl drága lett volna ismét működőképes állapotba hozni azokat. Elon Musk cége azonban rengeteg pénzt és időt (de azért főleg pénzt) szánt arra, hogy olyan rakétákat fejlesszenek, melyek a rakomány űrbe juttatása után úgy térnek vissza a földre, hogy később ismét felhasználhatóak legyenek.

A Falcon 9 az ötödik sikeres visszatérésével tehát olyan eredményt ért el, amire ezt megelőzően csak űrsiklók voltak képesek. Ráadásul a kilövések között sokkal kevesebb idő telt el, mint korábban bármikor, amivel új rekordot állított fel. Ez nagyon fontos lehet a jövőre nézve, hiszen az űrutazás elterjedését komolyan előremozdíthatják azok a rakéták, melyek gyorsan ismét hadra foghatóak egy-egy kilövést követően. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.