Hirdetés

A SpaceX mentheti meg a Hubble-űrtávcsövet



|

Elon Musk űrvállalata találhatja ki, miként lehet meghosszabbítani a folyamatosan süllyedő veterán űrteleszkóp pályafutását.

Hirdetés

A jóval modernebb James Webb űrteleszkóp idei üzembe helyezésével az 1990 óta szolgáló Hubble űrtávcső már nem élvezi a rivaldafényt, pedig az elmúlt 32 évben ez a szerkezet is elképesztően sokat segített a tudománynak, és csodálatos felvételekkel kápráztatta el a világot.

Jelen állás szerint viszont a Hubble-nek nem lesz újabb három évtizede odafent: az elhasználódáson túl ugyanis a magasságából is veszít a teleszkóp, így napjainkra 540 km környékére süllyedt az eredeti, kb. 627 km-es keringési pályájáról. A számítások szerint ezzel 2037-re már 50-50% lesz az esély a Hubble lezuhanásának. NASA azonban most a SpaceX-szel fogott össze, hogy ötleteljen a szerkezet megmentéséről.

Az űrhivatal a saját weboldalán jelentette be, hogy Elon Musk űrvállalatával és egy másik kereskedelmi szereplővel, a Polaris programmal kötött szerződést, hogy dolgozzanak ki egy tervet a Hubble magasabb keringési pályára állítására. A várakozások szerint a projekt 6 hónapot fog igénybe venni, és a résztvevők azt vizsgálják majd, hogy a SpaceX Crew Dragon űrhajójának módosításával feljebb tolható-e a Hubble-távcső.

Hirdetés

A Space Act Agreement néven futó tanulmány ugyanakkor nem jár állami finanszírozással, a NASA pedig nem is tervezi, hogy végre is hajtja az elkészült tervet. A projekt elsődleges célja ugyanis, hogy jobban megértsék a szervizküldetések technikai kihívásait, illetve hogy feltérképezzék a kereskedelmi együttműködésekben rejlő lehetőségeket.

"Bár a Hubble és a Dragon szolgálnak tesztmodellként ehhez a tanulmányhoz, a küldetés koncepciójának egyes részei más űreszközökre is alkalmazhatók, különösen a Hubble-hoz hasonló, földközeli pályán keringő űreszközökre."

- írja a NASA közleménye, amelyből az is kiderül, hogy a SpaceX-szel kötött szerződés nem exkluzív, vagyis akár más magáncégek is jelentkezhetnek az ötleteikkel. Mindent összegezve tehát a Hubble tényleges megmentése egyelőre nincs az asztalon, de ki tudja, talán ha Elon Muskék egy elég ütős koncepcióval rukkolnak elő, az űrhivatal talán kerít majd mögé némi kincstári támogatást is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.