Hirdetés

A SpaceX most először küld embereket az űrbe, innentől teljesen átalakulhat az űrutazás



|

Szerdán új időszámítás kezdődik el az űrkutatás nagy történelemkönyvében.

Hirdetés

Ha minden jól megy, akkor május 27-én szerdán (hazai idő szerint késő éjjel) egy fontos mérföldkőhöz juthat el az űrutazás története, mivel ekkor indul tesztküldetésre Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX segítségével. Elon Musk űrkutatási vállalata eddig még sosem indított el olyan küldetés, amelyben ember is ült az általuk gyártott űrhajóban, most viszont végre ez is megtörténik. 

Hirdetés

A két űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra fog a tervek szerint eljutni a Crew Dragon kapszulában, ahol egyelőre még nem tudni, egészen pontosan mennyi időt töltenek el. Mindenesetre 119 napnál biztosan nem többet, mivel az űrhajó napelemei maximum 120 napos kapacitással bírnak. Bob Behnken és Doug Hurley egyedi tervezésű szkafanderekben vágnak neki a nagy kalandnak, a Kennedy Űrközpontból a rakétájuk indítóállomásáig pedig egy Tesla Model X-en utaznak - nem hiába, Elon Musk mindig ügyel a részletekre. 

Sok múlik a szerdai testrepülésen, hiszen ettől függ többek között az is, hogy eztán mennyire lesz rendszeres a SpaceX és a NASA közötti ehhez hasonló együttműködés. A NASA egyébként mintegy kilenc éve nem küldött embert az űrbe az Egyesült Államok területéről, mióta 2011 júliusában megszüntette a Space Shuttle-programot.

Az időjárás mindenesetre még keresztülhúzhatja a számításokat. Ha ez megtörténik, akkor három napot csúsztatnak a kilövésen. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.