Hirdetés

A száddal nyithatod az ajtót vagy irányíthatod a kedvenc játékodat



|

A meghökkentő fejlesztéssel felvirradt a SZÁJberpunkok napja.

Hirdetés

A rugalmas, hajlítható kijelzők és áramkörök megjelenése nagy lökést adott a különféle viselhető (wearable) elektronikai eszközök fejlesztésének. Ennek egyik legfrissebb példája a University of Chicago kutatói által kidolgozott különleges beviteli eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a kezünk használata nélkül vezéreljünk különféle, az internetre csatlakozó készüléket vagy szenzort.

A LipIO nevű furcsaság nem más, mint egy vékony, rugalmas műanyaglap, amelybe öt elektródát és az azokhoz csatlakozó drótokat csomagolták. Az eszköz a felhasználó felsőajkához tapad, eredetileg pedig olyan emberek számára fejlesztették ki, akik valamilyen sérülés vagy születési rendellenesség miatt nem tudják használni a kezüket. Ettől függetlenül azonban más területeken is használható, olyan esetekben, ha épp mindkét kezünk el van foglalva.

Hirdetés

Az eszköz kétirányú kommunikációt tesz lehetővé. Az egyes elektródákat a nyelvünkkel megérintve különféle parancsokat adhatunk ki, de ezek kombinációjával még összetettebb feladatokat is el lehet végezni, a kezünk használata nélkül.

Például, tegyük fel, hogy épp főzünk vagy takarítunk, amikor valaki megnyomja az okoscsengőt az okosajtónk mellett. Az egyik elektróda érintésével nyugtázhatjuk a csengetést - kikapcsolva a hangjelzést, majd a felsőajkunkat végignyalva - voltaképpen az okostelefonoknál alkalmazott swipe, azaz simító mozdulatot a nyelvünkkel imitálva - ki is nyithatjuk az okoszárat, majd a mozdulatot megfordítva be is zárhatjuk.

Mivel a LipIO rezgő visszajelzést is tud adni, így arra is alkalmas, hogy például biciklizés közben a GPS utasításait közölje a bringán ülővel, akinek így nem kell lenéznie a telefonjára, hogy tudja, merre kell éppen fordulnia. Ugyanezzel a módszerrel egy elektromos kerekesszéket is lehet irányítani vele. Ezen felül használható például hangszerek hangolásához, de akár bizonyos játékokat is lehet játszani a segítségével. Az eszköz használatába nem zavar bele, ha közben beszélünk is, így akár a telefont is fel lehet venni a segítségével.

A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy a LipIO-ból kisebb változatot hozzanak létre, amely már vezeték nélkül is képes működni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.