Hirdetés

A szemek buktathatják le a mesterségesen generált profilképeket



|

A lélek tükre akár a mesterséges intelligencia tevékenységéről is árulkodó lehet.

Hirdetés

Kétségtelen, hogy egy ideje már a deepfake-ek és a szoftveres machinációkkal generált képek korát éljük. Szinte minden hétre jut valami hajmeresztő hír ezzel kapcsolatban: legutóbb Tom Cruise-ból csináltak TikTok sztárt, egy anyuka pedig a deepfake segítségével igyekezett kirúgatni lánya vetélytársait az iskolából.

És már nem is kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy hozzáférjünk ezekhez a technológiákhoz, a thispersondoesnotexist.comon például egy pillanat alatt bárki készíthet magának mesterséges intelligenciával generált profilképeket nem létező emberekről. Mondanunk sem kell, hogy a csalók előszeretettel használják is ezeket, mivel a végeredményt képtelenség visszanyomozni a széles körben ismert Google képkeresővel.

Hirdetés

A Buffalo Egyetem nemrég publikált kutatása azonban beszámol egy új módszerről, ami képes lehet megbízhatóan lebuktatni a hamisítványokat. A tudósok szerint ugyanis a GAN (general adversarial network - generatív hálózatok) segítségével létrehozott képek esetében a szemen látható tükröződések oldalanként feltűnően eltérhetnek, amiből nyilvánvalóvá válik, hogy nem természetes felvétellel van dolgunk.

Ahogy a mesterséges intelligencia használható képek létrehozására, így e tudás birtokában akár arra is felkészíthető, hogy észlelje a hamisítványokat. De a deepfake-ek kiszúrásában nem csak a technológia segíthet, a Reuters például tavaly közölt szemléletes összeállítást az ilyen képek gyakori ismertetőjegyeiről: a furcsán álló fogakról, az elmosódott háttérről és az öltözék hibáiról.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.