Hirdetés

A szívverésünkkel oldja fel a mobilokat egy új technológia



|

A testünk legapróbb rezdülései alapján azonosít minket az arcfelismerésnél is biztonságosabbnak vélt megoldás.

Hirdetés

Néhány éve már attól is a sci-fik világában éreztük magunkat, hogy megjelentek az első ujjlenyomat-olvasós mobiltelefonok, aztán jöttek a még fejlettebb arcazonosítási és kijelző alá rejtett megoldások, most pedig egy újabb forradalmi technológia kopogtat a tech világ ajtaján.

Nemrég a NewScientist számolt be a Toulouse-i Informatikai Kutatóintézet és a Lille-i Egyetem találmányáról, amely pusztán a készülék megfogásakor érzékelt jelek alapján képes felismerni a tulajdonost, s habár még csak kísérleti fázisban van, már most is 92,5 százalékos pontossággal dolgozik.

A HoldPassnek hívott technológia az ún. ballisztokardiográfián alapul, amely a felhasználó szívverését és a szívműködés által kezdett rezgéseket elemezve hoz létre egy egyedi azonosítási mintát.

Hirdetés

A megoldást 217 önkéntes bevonásával tesztelték, a kutatók szerint pedig jóval biztonságosabb, mint az ujjlenyomat- vagy az arcalapú feloldás.

A HoldPass legnagyobb előnye viszont az, hogy nem igényel új szenzorokat, így meglévő modellekbe is beépíthető pusztán szoftveres úton, amivel persze az okostelefonok gyártását is fenntarthatóbbá és olcsóbbá teheti. Az éles bevetésig mindazonáltal még hosszú út vezet, az algoritmus ugyanis egyelőre nem tud mit kezdeni azzal, ha a felhasználónak valamiért a szokásosnál hevesebben ver a szíve, ahogyan azzal sem, ha a készülék eleve rázkódik, mondjuk egy zötyögősen haladó jármű miatt.

Elképzelésnek viszont mindenképp izgalmas a francia innováció, így érdemes lehet figyelemmel kísérni a pályafutását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.