Hirdetés

A szürkeimport legalizálásával küzd Oroszország a szankciók ellen



|

Az ügyeskedő kereskedőkben bízik az állam, miután a nyugati cégek beszüntették az Oroszországba irányuló exportot.

Hirdetés

Az ukrajnai háború február 24-i kitörését követően a nyugat kemény gazdasági szankciókkal igyekezett jobb belátásra bírni az inváziót megindító orosz kormányt, ezekhez igazodva pedig számos technológiai óriás, köztük az Intel, az AMD, az Apple és a Samsung is beszüntette az oroszországi tevékenységét.

A jelek szerint azonban az orosz vezetés megtalálta a módját, hogy így is eljussanak az országba az érintett termékek, méghozzá az eddig tiltott szürkeimport legalizálásával.

Hirdetés

Egy friss jelentés szerint az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium közzétett egy listát azon cégekről és termékekről, melyeknél immáron engedélyezik a nem hivatalos csatornákon történő  behozatalt. A dokumentumban olyan tech vállalatok sorakoznak, mint az Apple, az Asus, a Samsung, a Sony, de szép számmal akadnak rajta nyugati autógyártók (pl. Bentley, Skoda, Tesla) is.

A lista kiterjed még a technológia által támogatott tevékenységekre is, mint például a bányászat, a villamos energia, a vasút, a hajózás, a mezőgazdaság, a fafeldolgozás és más gazdasági területek. A szürkeimport ugyan valóban enyhítheti a nyugati termékek hiányát, az így vásárolt portékáknál viszont bajos lehet a garancia érvényesítése. A kormány mindenesetre igyekszik megkönnyíteni az importőrök dolgát, ezért még az a törvény is felfüggesztésre került, amely helyi fejlesztésű szoftverek előzetes telepítését írja elő az országban árusított elektronikai eszközökön.

Nem ez az első alkalom, hogy Oroszország korábban illegálisnak minősített tevékenységekben látja a megoldást a szankciókra: már a háború korai szakaszában felvetődött, hogy törvényessé teszik a kalózkodást a beszerezhetetlenné vált digitális javak esetében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.