Hirdetés

A távmunka egy dolog, de ahogy a Facebook csinálja, az már sci-fi



|

Manapság egyre többeknek kell átszoknia az otthoni munkavégzésre, ami úgy-ahogy sikerül is - a Facebook virtuális munkaasztala viszont érdekes koncepció.

Hirdetés

A koronavírus és a kijárási korlátozások miatt világszerte tömegek kényszerültek arra, hogy az irodai környezetüket valamilyen szinten áthelyezzék saját lakóhelyükre. Távmunkások persze korábban is voltak már - jómagam nagyjából 10 éve otthonról dolgozom, és nekem nagyon be is jön a környezet, az időzítés és úgy egyáltalán minden járulékos körülmény, de sokaknak ez teljesen új helyzet volt egy csomó ismeretlen és megoldandó tényezővel.

Hirdetés

Ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy a járvány újra megjelenésének veszélye, valamint egyéb gazdasági megfontolások miatt többen a karantén-időszak után is fenntartanák a távmunkát, legalábbis opcionális módon, tehát érdemes felkészülni arra, hogy ami eddig kiváltságnak vagy szerencsének számított, az mind többeknél lesz a napi gyakorlat része, vagy akár konkrétan elvárás.

Ehhez egyrészt szemléletben kell tudni idomulni: nem áll a hátunk mögött a főnök, nem figyelmeztetnek személyesen határidőkre, könnyű beleszokni a kisgatyában (vagy anélkül) eltöltött munkanapokba és így tovább. A másik megoldandó aspektus pedig a technológiai háttér: a legtöbbször a távmunkára váltóknak otthon ki kell építeniük az irodai munkakörnyezet mását, vagy legalábbis olyasmit, ami képes minden benti feladat ellátására és néha többre is a kommunikációs és csoportmunkás extrák miatt. Szóval hazaviszünk egy céges gépet, nyomtatót, szoftvereket és még ki tudja, mi mindent - vagy csinálhatjuk úgy, mint amivel a Facebook kísérletezik.

VRbeli munkaerő

A közösségi óriás HR politikája szerint eleve fontos, hogy olyanokat is be tudjanak kapcsolni a munkavégzésbe, akik távol élnek, vagy bármilyen egyéb körülmény miatt nem tudnák megoldani a bejárást valamelyik létező irodába, viszont hozzáértésük, tehetségük, egyéniségük fontos adalék lehet a cégre nézve.

Épp ezért kidolgoztak egy koncepciót, amely már túl is lépett a tervezési fázison, és amolyan éles prototípusként már használható is cégen belül. Ennek lényege, hogy nem kell a teljes benti munkakörnyezetet fizikailag is létrehozni, ehelyett a meglévő számtógépünk, monitorunk, valamint egy headset segítségével a hiányzó elemeket kiterjesztett valóság formájában hozhatjuk létre magunk körül.

A megoldás ráadásul abban is segít, hogy fizikailag megoldhatatlan, vagy kifejezetten bonyolult dolgokkal is segítsük a munkánkat: ha egyetlen laptopon dolgozunk, de szükség van mellette és fölötte is további képernyőkre az értelmezhető elrendezéshez, csak simán hozzáadunk pár virtuálisat az összképhez és áthúzzuk ezekre a munkánk megfelelő részeit. Ugyanígy létrehozható egy olyan "szerszámos doboz", amelyben egy ujjmozdulattal elérhető makrók és gyorsgombok találhatóak, meggyorsítva a rutinfeladatokat és megkönnyítve sok részes folyamatok elvégzését.

A Facebooknál a rendszert és az ehhez használt Oculus headsetet is kifejezetten erre a feladatra készítették, optimalizációjuk pedig folyamatosan történik az alapján, amit a jelenlegi tesztelők javasolnak. Az persze jó kérdés, mennyire kényelmes napi 8 (vagy még több) órán keresztül egy headsettel a fejünkön pötyögni, de tény, hogy a koncepció kifejezetten újszerű és érdekes. Meglátjuk, mi lesz belőle hosszabb távon, addig pedig jöhetnek a kommentek, nektek tetszik-e ez a módszer, vagy teljesen elbaltázott dolognak tartjátok ezt a koncepciót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.