Hirdetés

A távozó alkalmazottak sincsenek jó véleménnyel a Facebookról



|

Sokat elárulnak a búcsúzáskor megosztott gondolatok.

Hirdetés

Nemrég adtuk hírül, hogy az Egyesült Államok szenátusa után hamarosan a tőzsdefelügyelet is beleáshatja magát a Facebook viselt dolgaiba, miután egy egykori alkalmazott panaszt nyújtott be a vállalat ellen a részvényesek félrevezetése miatt.

A cég körüli legújabb botrány hetek óta tart, és egy másik korábbi munkavállaló, Frances Haugen robbantotta ki egy sor belsős dokumentum nyilvánosságra hozatalával. Az iratok arról árulkodnak, hogy a közösségi oldal szándékosan hazudott a világnak a szárnyai alá tartozó Instagram mentális hatásairól, valamint a gyűlöletbeszéd és a politikai machinációk elleni erőfeszítéseinek komolyságáról is.

Hirdetés

A kiszivárgott dokumentumokat elemezve a Wired nemrég érdekes szemléletes áttekintéssel jelentkezett, amiből kiderül, hogy az alkalmazottak jó része teljesen tudatában volt a Facebook problémáinak, és távozásakor hangot is adtak a nemtetszésüknek. A portál újságírója az úgynevezett "badge postokat" dolgozta fel: ezek lényegében rövid szöveges üzenetek, melyeket a távozók a céges azonosítókártyájukról készült fotók társaságában osztanak meg a Facebook belsős Workplace felületén.

Az írások többsége a szokásos búcsúzkodás a jó dolgok felidézésével, némelyik azonban kifejezetten riasztó képet fest a vállalat működéséről.

"A péntek az utolsó napom a Facebooknál. Szomorúan távozok. Nem hinném, hogy valaha lesz még ilyen jó munkám… Sajnos mégsem érzem úgy, hogy jó lelkiismerettel állok tovább, mert 1: úgy gondolom, hogy a Facebook összességében negatív hatással van a politikára a nyugati országokban; 2: nem hiszem, hogy a vezetőség jóhiszeműen törekszik ennek a megoldására; 3: nem gondolom, hogy lényegesen javíthatnék a dolgokon, ha maradnék."

Írta az egyik munkatárs 2020 decemberében, tehát kevesebb, mint egy évvel a mostani botrány kirobbanása előtt. Egy másik búcsúzó pedig tömörebben foglalta össze a lényeget:

"Tudatosan tesszük ki a felhasználóinkat az integritással kapcsolatos sérülések kockázatának."

Az integritás, vagyis az "integrity" a Zuckerberg-birodalom nyelvezetében az olyan problémákat jelöli, amik a felhasználók biztonságához köthetők, legyen az zaklatás, gyűlöletbeszéd, álhírek, vagy a politikai kampányokba való külső beavatkozás. Az idézett hozzászólás tehát arra utal, hogy a Facebook és az ezekkel foglalkozó Integrity Team nem törődik a felhasználók védelmével.

"Azért távozok, mert nagyon aggaszt a vállalat irányvonala, hogy a növekedés üldözése negatívan hathat az etikánkra és a küldetésünkre, s hogy ez miként vált nyilvánvalóvá a kódunkban. Ráadásul túl fáradt vagyok, hogy harcoljak ellene."

- írta még 2016-ban írta a biztonsági mérnök Alex Muffet.

A Wired cikkének legfontosabb tanulsága, hogy az egykori alkalmazottak gondolatai egyértelműen rácáfolnak a Facebook által gyakran hangoztatott védekezésre, mely szerint a cégnél mindenki őszintén küzd a dolgok jobbá tételéért. Az idézett sorok és az eredeti cikkben megjelenő többi kommentár alapján ehelyett inkább az a kép rajzolódik ki, hogy a vezetőség ugyan tudatában van a gondoknak, de a saját dolgozói aggodalmát is félretolva a növekedést preferálja  a felhasználók biztonságával szemben.

Érdekes lesz látni, hogy az iratok alapján mire jut majd a szenátusi vizsgálat, az elmúlt hetek fejleményeinek fényében ugyanis egyre nő az esélye, hogy a Facebook végül nem fog olyan könnyen kimászni a botrányból, mint a Cambridge Analytica ügyből, vagy a 2016-os elnökválasztás orosz beavatkozásából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.