Hirdetés

A tegnapi zavargások után felfüggesztették Donald Trump közösségi fiókjait



|

A Facebook, a YouTube és a Twitter azután döntött az amerikai elnök oldalának felfüggesztése mellett, miután "nagyon különleges emberekként" hivatkozott a washingtoni Capitoliumba betörő, erőszakos tüntetőkre.

Hirdetés

A Capitolium az amerikai törvényhozás épülete, itt zajlott tegnap az elektori szavazatok megszámlálása és hitelesítése. Ezt zavarta meg egy tüntetés, melyen Donald Trump elnököt támogató fegyveresek betörtek az épületbe, hogy megakadályozzák a novemberben megválasztott Joe Biden elnökségének véglegesítését.

A jelenlegi országfő, Donald Trump ugyan többször is felszólította a tüntetőket, hogy menjenek haza, azonban ezt olyan mondatokkal egészítette ki, mely felbujtásnak is érezhető, ezért letiltották közösségi fiókjait. Az is nyilvánvaló lett, hogy a tüntetésből lett zavargások hetek óta szerveződtek a mainstream és a kevésbé ismert social oldalakon.

Hirdetés

Támadás a Capitolium ellen

Jelenleg négy halottja, egy életveszélyes sérültje és tizennégy sérültje van annak az elfajult tüntetésnek, melyen Trump-párti demonstrálók betörtek a Capitolium épületébe. Az események egyenes következményei annak, hogy a jelenlegi elnök a novemberi választások óta minden felületén azt hangoztatja, hogy a demokrata pártnak csalással sikerült nyerni. Erre az elnök szavain kívül egyelőre semmilyen bizonyíték nincsen.

Régóta tudható volt, hogy január 6-án, szerdán számolják majd meg az elektori szavazatokat, melyeket ezután az Egyesült Államok kongresszusa hitelesít, hogy január 20-án beiktathassák az új megválasztott elnököt, Joe Bident. Ennek megakadályozására jött létre a "StormTheCapitol", azaz az "Ostromoljuk meg a Capitoliumot" hashteg, és terjedt zavartalanul a közösségi médiákban heteken keresztül. 

Ennek jegyében kezdtek el gyülekezni a tüntetők az épület körül, a demonstráció végül pedig odáig fajult, hogy több százan törtek be a Capitoliumba, ahol összecsaptak a hatóságokkal. 

Elnöki reakció

A tüntetőket Donald Trump is megpróbálta hazaküldeni, az erről szóló videót pedig Facebookon, Twitteren, Instagramon és YouTube-on is megosztotta. Ebben arról beszél, hogy a tüntetők fájdalma teljesen jogos, és hogy nyilvánvaló, hogy választási csalás történt, de szeretné, ha mindenki békésen hazamenne. Többször is kihangsúlyozta, hogy a demokraták elcsalták a választást, és a tüntetők felháborodása teljesen jogos és megalapozott.

A videót mostanra minden közösségi platformról eltávolították, mivel bár az elnök valóban felszólította a tüntetőket a hazatérésre, de több ponton is dicsérte a Capitoliumba betörő, a saját szavai szerint "nagyon különleges" embereket. Egy tweetjében ezt is kiemelte:

"örökké emlékezzetek erre a napra".

Felfüggesztett fiókok

A Twitter először megjelölte az elnök erről szóló bejegyzéseit, majd eltávolította őket, végül magyar idő szerint ma hajnali egy óra magasságában 12 órára felfüggesztette Donald Trump fiókját. Indoklásként azt fűzték hozzá, hogy az elnök megsértette a Twitter szabályzatait, és ha a lejáró ban után újra megteszi ezt, akkor örökre törlik a fiókot.

A tüntetőkhöz szóló videót a Facebook és a YouTube is törölte. Előbbi azzal indokolta a döntést, hogy a videó inkább csak növelte volna az erőszak esélyét, így annak nincs helye az oldalon. Bár először csak a posztokat törölték, végül egy 24 órás felfüggesztéssel is sújtották az elnök oldalát mind a Facebookon, mind az általuk tulajdonolt Instagramon.

Ezzel egy időben több új szabályozást is meghoztak, melyek következtében mostantól eltávolítják azokat a posztokat, melyek arra szólítanak fel, hogy valaki hozzon fegyvert egy tüntetésre; támogatja a Capitolium ostromát; a Washington D.C.-ben bevezetett kijárási tilalom megszegésére szólít fel vagy az erőszakot propagálja.

A YouTube kevésbé drasztikus intézkedésekkel élt, de Donald Trump videóját ők is eltávolították, mondván az hamis választási információk miatt félrevezető lehet.

Most ott tart a helyzet, hogy a StormTheCapitol hashtaget minden említett platformon blokkolták, és a Capitoliumba betörőket támogató bejegyzéseket erőszakcselekmény támogatásának minősítették, tehát azonnal törlik a felületekről.

Akció, reakció

Több tech-iparági vezető is elítélte a történteket. Mark Zuckerberg nyílt levélben számolt be a Facebook alkalmazottjainak a történtekről, melyben "a nemzetünk egy sötét pillanatának" nevezte az ostromot.

Az Apple-t vezető Tim Cook így fogalmazott egy tweetben:

"A mai nap egy szomorú és szégyenteljes fejezete nemzetünk történelmének. Számon kell kérni mindenkit, aki ezért a lázadásért felelős, és végre kell hajtani az átadást a Biden-kormányzatnak. Ez most különösen fontos, amikor azok az ideák kerültek veszélybe, melyek a legfontosabbak számunkra."

A történteket mostanra több republikánus politikus is bírálta, sokan elhatárolódtak az elnök beszédétől. A Fehér Ház több vezető beosztású alkalmazottja nyújtotta be a lemondását, és egyes szakértők szerint ezt még sokan követhetik.

A Nemzeti Gárda bevonásával már sikerült biztosítani a Capitoliumot, de az esemény következményei valószínűleg még sokáig a köztudatban maradnak, és a közösségi és keresőoldalak felelőssége újfent fókuszba kerülhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.