Hirdetés

A Tencent fogja kidolgozni az első, ENSZ által is elfogadott NFT-szabályozást



|

Még az idén elkészülhet a keretrendszer első változata.

Hirdetés

Habár mostanság a fél világ a blokklánc-alapú nem helyettesíthető tokenek, vagyis az NFT-k lázában ég, a területen egyelőre vadnyugati viszonyok uralkodnak, nincs átfogó szabályozás az őrületes pénzekért gazdát cserélő digitális javak körül.

Az első ilyen, ENSZ által is elfogadott keretrendszer a jelek szerint keletről érkezik majd, a szervezet égisze alá tartozó Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union - ITU) ugyanis rábólintott egy szabványkezdeményezésre, ami a kínai vállalatóriás, a Tencent irányítása alatt formálódik.

Hirdetés

A projekt egy többszereplős együttműködésben készül, melyben a Tencenten kívül az Alibaba Holding és annak érdekeltsége, az Ant Group is részt vesz, különböző kínai egyetemek és intézmények támogatásával.

"A nemzetközi szabvány célja, hogy meghatározza a blokklánc-alapú digitális gyűjtemények technikai felépítését, folyamatait, funkcionális és biztonsági követelményeit, és hogy világszerte elősegítse a konszenzus és a közös megegyezés kialakítását a digitális gyűjtési szolgáltatások technikai keretével kapcsolatban."

- idézte a Tencent közleményét a South China Morning Post, amely egyébként a programba bevont Alibaba tulajdona. A tervezet első változata még az idei év végéig elkészülhet, a végleges verziót pedig jövőre fogják az ENSZ-szervezet elé tárni. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy az ITU ajánlásai nem minősülnek kötelező érvényűnek, azokat még a tagállami törvényhozásoknak is el kell fogadniuk.

Magyarán vajmi kevés esély van arra, hogy a nyugaton biztonsági kockázatként kezelt kínai cégek vezetésével szülessen meg az NFT-k nemzetközi szabályozása, az ITU beleegyezése viszont azt jelzi, hogy már az ENSZ-t is foglalkoztatja a tokenek témája.

Kínában egyébként teljesen betiltották a kriptovalutákat, ezért az ott csak "gyűjthető digitális tárgyaknak" hívott NFT-ket jellemzően nem a kripto-alapú nyilvános blokkláncokon, hanem a cégek által fenntartott, ún. "konzorcium-blokkláncokon" adják-veszik. Az ország viszont már dolgozik a saját, államilag szabályozott blokklánc infrastruktúráján, a Blockchain Services Networkön (BSN), amit a jüanhoz kötnek majd.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.