Hirdetés

A Tencentre, az Alibabára és több nagy cégre is lesújtott a kínai állam haragja

|

Eltitkolt fúziós megállapodások miatt kaptak büntetést a kínai tech szektor titánjai.

Hirdetés

Kínában éveken át zavartalanul, az állam hathatós közreműködésével prosperálhattak a hazai tech cégek, az évek során azonban olyan hatalmasra hízott ez a szektor, hogy a legsikeresebb szereplők befolyása már a totalitárius rezsimnek is csípni kezdte a szemét, így a vezetés manapság egyre többször koppint a nagyvadak orrára.

Jó példa volt erre, amikor egy évvel ezelőtt a Tencent és az Alibaba alkalmazásaira szállt rá a kormány, ezúttal pedig ismét ezek a vállalatok kerültek terítékre, több más céggel együtt.

Hirdetés

Elsőként a South China Morning Post számolt be róla, hogy a versenyhatóság szerepét betöltő Állami Piacszabályozási Hivatal (State Administration for Market Regulation, SAMR) egyebek mellett a Tencent Holdingsra, az Alibaba Groupra, a Didi Globalra, a Bilibilire és a Weibóra is büntetéseket rótt ki összesen 28 olyan eset miatt, amikor a hatóságok értesítése nélkül kötöttek fúziós megállapodásokat más cégekkel.

A 2008 óta érvényben lévő trösztellenes törvény alapján minden ilyen üzletnek hatósági vizsgálaton kell átesnie, amennyiben az a monopolhelyzet gyanúját veti fel. A szabályozás eredetileg a külföldi szereplők piacszerzésének megakadályozását célozta, így sokáig nem is alkalmazták hazai vállalatok ellen, ám 2018-tól megváltozott az állam hozzáállása, méghozzá abban az időben, amikor a kereskedelmi minisztériumtól az SAMR-hez helyezték át az elbírálás hatáskörét.

Az érintett cégeknek most a maximális kiszabható büntetést, 500 ezer jüant (kb. 30 millió forintot) kell fizetniük minden egyes titokban megkötött fúziós megállapodásért. Ez persze a Tencenthez hasonló gigászoknak csak aprópénz, így elsősorban a tech cégeknek címzett újabb üzenetként értékelhetők a március 13. és május 18. között kirótt bírságok. A South China Morning Post (amely egyébként az Alibaba tulajdonában áll) azt írja, hogy a Tencentet 12, az Alibabát 5, a Didit pedig 4 egyesülés miatt büntették meg.

Cikkünk írásáig a vállalatok nem kommentálták a hírt. Nem ez az első eset, hogy a kínai állam az SAMR-t használja a tech szektor ellen bevetett furkósbotként, már tavaly novemberben is lezajlott egy emlékezetes büntetési hullám.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.