Hirdetés

A Tencentre, az Alibabára és több nagy cégre is lesújtott a kínai állam haragja



|

Eltitkolt fúziós megállapodások miatt kaptak büntetést a kínai tech szektor titánjai.

Hirdetés

Kínában éveken át zavartalanul, az állam hathatós közreműködésével prosperálhattak a hazai tech cégek, az évek során azonban olyan hatalmasra hízott ez a szektor, hogy a legsikeresebb szereplők befolyása már a totalitárius rezsimnek is csípni kezdte a szemét, így a vezetés manapság egyre többször koppint a nagyvadak orrára.

Jó példa volt erre, amikor egy évvel ezelőtt a Tencent és az Alibaba alkalmazásaira szállt rá a kormány, ezúttal pedig ismét ezek a vállalatok kerültek terítékre, több más céggel együtt.

Hirdetés

Elsőként a South China Morning Post számolt be róla, hogy a versenyhatóság szerepét betöltő Állami Piacszabályozási Hivatal (State Administration for Market Regulation, SAMR) egyebek mellett a Tencent Holdingsra, az Alibaba Groupra, a Didi Globalra, a Bilibilire és a Weibóra is büntetéseket rótt ki összesen 28 olyan eset miatt, amikor a hatóságok értesítése nélkül kötöttek fúziós megállapodásokat más cégekkel.

A 2008 óta érvényben lévő trösztellenes törvény alapján minden ilyen üzletnek hatósági vizsgálaton kell átesnie, amennyiben az a monopolhelyzet gyanúját veti fel. A szabályozás eredetileg a külföldi szereplők piacszerzésének megakadályozását célozta, így sokáig nem is alkalmazták hazai vállalatok ellen, ám 2018-tól megváltozott az állam hozzáállása, méghozzá abban az időben, amikor a kereskedelmi minisztériumtól az SAMR-hez helyezték át az elbírálás hatáskörét.

Az érintett cégeknek most a maximális kiszabható büntetést, 500 ezer jüant (kb. 30 millió forintot) kell fizetniük minden egyes titokban megkötött fúziós megállapodásért. Ez persze a Tencenthez hasonló gigászoknak csak aprópénz, így elsősorban a tech cégeknek címzett újabb üzenetként értékelhetők a március 13. és május 18. között kirótt bírságok. A South China Morning Post (amely egyébként az Alibaba tulajdonában áll) azt írja, hogy a Tencentet 12, az Alibabát 5, a Didit pedig 4 egyesülés miatt büntették meg.

Cikkünk írásáig a vállalatok nem kommentálták a hírt. Nem ez az első eset, hogy a kínai állam az SAMR-t használja a tech szektor ellen bevetett furkósbotként, már tavaly novemberben is lezajlott egy emlékezetes büntetési hullám.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.