Hirdetés

A Tesla Bot tényleg annyira sci-fi, hogy nem is lehet komolyan venni



|

Elon Musk ezúttal egy humanoid robottal hívta fel magára és a Teslára a figyelmet, de nem kell attól tartani, hogy a közeljövőben valósággá válik az Én, a robot sztorija. Vélemény.

Hirdetés

Elon Muskra érdemes odafigyelni, elvégre kevés olyan ember él a Földön, aki elmondhatja magáról, hogy 31 éves korára 165 millió dollárt szedett össze a semmiből. Hogy aztán gyorsan az is kiderüljön: nála ez csak a "kezdetnek nem rossz" kategóriába tartozik. Musk legújabb projektje a Tesla Bot - egy humanoid robot, amely "becsszó" pár éven belül kapható lesz. De miről is van szó? Tényleg eljött a robotok ideje, vagy csak Musk egy újabb, üres ígéretét hallottuk?

PayPal, SpaceX, Tesla, The Boring Company - ezek azok a vállalatok, amelyekről valószínűleg már mindenki hallott. Bár az 1998-ban alapított PayPalt nem sokan kötik Muskhoz, a fent említett 165 millió dollárt annak eladásából szerezte Musk, hogy aztán erre alapozva elkezdje cégbirodalma felépítését.

Hirdetés

Az embernek könnyen az az érzése támad, hogy bármi, amihez Musk hozzányúl, az arannyá változik. Valójában persze ez nincs így, az ökölszabály esetében is érvényesül: egy jó és sikeres ötletre több (tucat) olyan is jut, ami a kukában végzi. Ezek nagy részéről valószínűleg nem is tudunk, mert Musk nemcsak az üzleti életben, hanem a kommunikációban is profi: vagyis azok az ötletek, amik semmire sem jók, el sem jutnak a közvéleményhez.

És itt a hangsúly azon van, hogy semmire sem jók. Merthogy van néhány projekt, amiből egyelőre semmi sem lett - vagy olyan is, ami még friss, de szinte biztos, hogy a határidő tarthatatlan.

És ne legyenek kétségeink, ezek az ötletek mind Elon Musk érdekeit szolgálják: fenntartják az érdeklődést tevékenységei iránt.

Az eddig beváltatlan ígéretek egyébként több saját weboldalt is kaptak, már ebből is sejthető, hogy a lista nem is olyan rövid. A teljesség igénye nélkül az alábbiakat tartalmazza:

  • Napelemes szupertöltők
  • Akkumulátor cserélő állomások EV-k számára
  • Teljesen automata vezetés
  • Napelemes cserép
  • Tesla Semi (kamion)
  • Neuralink
  • Hyperloop
  • Marsa jutás 5 éven belül

Bár még friss bejelentés, de erre a listára nyugodtan felvehetjük a néhány napja "bejelentett" Tesla Bot nevű humanoid robotot is.

Miről is van szó? Ha esetleg valaki nem hallott volna róla, Musk egy, a Tesla mesterséges intelligenciájához kapcsolódó bemutató végén - mintegy mellékesen - jelentett be "valamit", ami hasonlít egy ember formájú robotra. Most még csak egy beöltözött táncosra futotta, de Musk szerint jövőre egy prototípus készül a koncepcióból. "Becsszó."

Nekünk rögtön a magyar Sólyom Hungarian Airways esete ugrott be, azé a légitársaságé, amely a napokban ment végleg csődbe úgy, hogy valójában sosem létezett, csak papíron. A légitársaságnál előbb volt meg például a poggyászkeret, mint az, hogy a társaság merre fog majd repülni. Musk is inkább "vicces" részleteket árult el: a robot magasságát és "testsúlyát", valamint azt, hogy nem kell aggódni, nem lesz veszélyes. Mert szükség esetén el fogunk tudni szaladni előle, "valószínűleg" még erősebbek is leszünk nála. A gumicsont azonban nem is ez: Musk szerint a robot az unalmas vagy veszélyes munkát fogja elvégezni helyettünk. Mi pedig majd választhatunk, hogy akarunk-e dolgozni vagy sem.

 

De most fordítsuk komolyra a szót! Elon Musk egy olyan robotot szeretne kifejleszteni gyakorlatilag egy év alatt, legalább prototípus szinten, amelyhez még csak hasonlót sem készített eddig senki. Oké, az elektromos sportautó ötletét is mindenki hitetlenkedve fogadta, de a helyzet az, hogy elektromos sportautót nem is akart csinálni senki - a mesterséges intelligencia és a robotok azonban hosszú évtizedek óta a kutatók látóterében vannak. Aktívan foglalkoznak vele.

A témában a legnagyobb név a Boston Dynamics; az amerikai cégnek tényleg van néhány bámulatos szerkentyűje, de saját bevallása szerint közelében nincs annak a tudásnak, ami egy humanoid megépítéséhez kellene. Ez már önmagában elég lenne ahhoz, hogy kételkedjünk Musk szavaiban, de nézzük tovább!

A robot a Tesla autóiban is alkalmazott mesterséges intelligencia rendszert használja majd. Arról a rendszerről beszélünk, amelyről folyamatosan derülnek ki újabb és újabb problémák. És amely autókhoz készült. Ezzel persze nem lenézzük a Tesla rendszerét, azzal viszont legyünk tisztában, hogy egy humanoid működtetése még annál is bonyolultabb, mint egy autó irányítása. Tényleg életszerű lenne, hogy pár éven belül készül egy olyan robot, ami kérésre lemegy a boltba és hoz nekünk egy doboz tejet?

Félreértés ne essék, a robotoknak van helye a mai világban is, de a mesterséges intelligencia távolról sem tart ott, hogy komplex feladatokat ellásson; részfeladatokra tökéletesen tanítható egy-egy algoritmus, de jelenleg ennél többre nem igazán vágyhatunk.

A Tesla Bot bejelentése mégsem volt céltalan. Musk úgy mutatott be valamit, hogy valójában nem ígért semmi konkrét dolgot, tehát igazán még számonkérni sem lehet majd. Annyit mondott, hogy lesz belőle egy prototípus. Jövőre. Ha Musk pontosságát vesszük alapul, akkor ez azt jelenti, hogy 3-5 éven belül lehet, hogy tényleg lesz valami a robotból. Nem kizárt, hogy ez lesz a jövő, de az sem, hogy a Tesla Botról sosem hallunk többet. De baj ez?

Baj, hogy Musk ennyi mindent ígérget? Szerintünk nem!

A történet ugyanis nem a robotról szól, hanem a Tesláról. És Muskról. Az egész felfogásáról. Musk nemcsak egy pokolian jó üzletember, hanem annál sokkal több. Egy feltaláló. Egy nagy gyerek, akinek 50 évesen is vannak kreatív ötletei. És szerencsénkre pénze is, hogy az ötleteit kipróbálhassa. Aztán a dolgok vagy bejönnek, vagy nem. Nem a pénzért, hanem a szenvedélyért csinálja, amit - persze nyilván nem mellékes az sem, hogy a két fő projekt hoz is a konyhára.

Musk szeret álmodozni. Tény, hogy mindig előbb mond határidőt, mint kéne, de ez nem jelenti azt, hogy amit vállal, azt sosem teljesíti. Lett Tesla, lett olcsó Tesla, eljutott az űrbe is. Kamion még nincs, na bumm. Holdra szállás 2.0? Musk 5 évet mond rá. Mi van, ha 10 lesz belőle? Vagy 15? Fog bárkit érdekelni, hogy "kicsit" csúszott a projekt? Nem valószínű.

A fentiek alapján értelmezzük szépen újra a Tesla Bot bejelentést, és máris kristálytisztán látszik, hogy egy eldobható mellékszálról van szó, amely célját azonban máris elérte: pár napig mindenki újra a Tesláról és a fantasztikus jövőképről beszél. És ezzel is lehet pénzt keresni, amiből aztán további új ötletek valósíthatóak meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.