Hirdetés

A Tide-dal mosná az űrhajósok ruháit a NASA|

Az egyik legfontosabb hétköznapi feladat máig megoldatlan a világűrben, de ez hamarosan változhat.

Hirdetés

Az űrutazás mostoha körülményei ellenére már számos mindennaposnak tűnő kihívást sikerült odafent is megoldani az étkezéstől a vizelet tisztításán át a hajmosásig. A ruhamosás azonban nincs ezek között: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége többször is felveszi ugyanazt a ruhadaneműt, majd egyszerűen csak tiszta gúnyát húz, amikor az aktuális darabok már nem hordhatók tovább.

Az ISS-re érkező ellátmányok miatt ez jelenleg nem jelent gondot, ám ha marsi és holdi kolóniákról ábrándozunk, akkor a szennyes kihívására is választ kell találni, hiszen a hatalmas távolság miatt ezeknél jóval nehezebb és költségesebb lenne a váltóruhák biztosítása.

Hirdetés

A NASA ezért most a Tide márkával, pontosabban az azt birtokló Procter & Gamble-lel fogott össze, hogy legyűrjék ezt a földi viszonyok közt kimondottan unalmasnak mondható akadályt. A cégnek olyan problémákra kell választ adnia, mint például a korlátozott vízmennyiség, vagy az alkotóelemek biztonsága és kompatibilitása a létfenntartási rendszerekkel.

"A Tide Űrtörvény-megállapodást írt alá a  NASA-val, a mosószerek és az űrtechnológia fejlesztésének segítésére. A megállapodás értelmében a NASA tesztelheti és tanulmányozhatja a Tide tisztító megoldásait az űrben."

- írja a P&G közleménye, ami részletekbe is enged némi betekintést:

"A Tide kifejlesztett egy teljesen lebontható mosószert, amelyet kimondottan az űrben való felhasználásra terveztek a mély űrutazások során használt mosható tárgyak rossz szagának, tisztaságának és folteltávolítási problémáinak megoldására, s ami alkalmas egy zárt vízrendszerben történő felhasználásra is"

A tervek szerint 2022-ben, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén végzik majd az első kísérleteket, melyek az űrbéli viszonyok között tesztelik a tisztító és a folteltávolító alkotóelemek stabilitását. A P&G továbbá egy kombinált mosó-szárítógép kifejlesztését is tervezi, ami a Holdra való visszatérést célzó Artemis-programban, majd később egy Mars-misszió során is bevethető lehet.

A NASA mellett egyébként az Európai Űrügynökséget is foglalkoztatja a szennyes problémája, ezért a bécsi Vienna Textil Labbel összefogva nemrég egy olyan antimikrobális anyagokból készült űrruhával álltak elő, ami többszöri viselés után is tiszta marad.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.