Hirdetés

A TikTok alkalmazottai simán eldönthetik, melyik videó lesz világhírű|

Újabb botrány van kibontakozóban a népszerű alkalmazás körül.

Hirdetés

Ha hihetünk az üzemeltető ByteDance hivatalos tájékoztatásának, a TikTok már 2021-ben elérte az egy 1 milliárd felhasználót, de még a független elemzőcégek is 6-800 milliósra saccolják a közösségi platformon aktív emberek táborát.

Akármelyik szám is legyen közelebb az igazsághoz, a kínai alkalmazás hatalmas közönségez képes eljuttatni a tartalmakat, épp ezért keltett most botrányt a Forbes friss jelentése, mely szerint a TikTok alkalmazottainak lehetősége van szándékosan felpörgetni egy-egy videó ajánlásait.

Hirdetés

A magazin által csak "heating gombnak" nevezett mechanizmus képes belenyúlni az alapvetően egy algoritmus által összeállított ajánlásokba, így ha a TikToknál úgy döntenek, a mesterséges előtérbe helyezéssel bármilyen tartalom kaphat némi extra nézettséget. A Forbes érdeklődésére a cég maga is megerősítette az értesülést, mondván, hogy erre az élmény változatosabbá tétele érdekében van szükség, vagyis azért, hogy feldobják az olykor-olykor egysíkúvá váló gépi ajánlásokat.

A TikTok szerint a felturbózott nézettségű videók csak a személyre szabott tartalomfolyam (For You-fül) 0,002%-át teszik ki, a Forbes birtokába jutott belsős dokumentáció alapján viszont valójában az összes megtekintés 1-2%-a köthető ilyen tartalmakhoz, vagyis a felhasználók jelentős mennyiségű időt töltenek az algoritmus szűrőjét kikerülő posztok nézésével.

Ez pedig több szempontból is problémás lehet. Egyrészt a TikTok nem tünteti fel, hogy az adott tartalom egy mesterséges promóció keretében kerül megjelenítésre, ami felveti a visszaélés lehetőségét, és nem csak üzleti szempontból. Mint ismert, a kínai kormányhoz fűződő kapcsolata miatt az USA-ban évek óta nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a szolgáltatást, így valószínűleg a politikusok figyelmét is felkelti majd, hogy a TikTok akár felsőbb utasításra is terjeszthet tömegek befolyásolására alkalmas anyagokat.

A másik probléma, hogy látszólag az üzemeltető sem képes garantálni, hogy az alkalmazottai nem használják a saját céljaikra a nézettség központi turbózását: a Forbes tudomása szerint már több belső konfliktus származott abból,  hogy a hozzáféréssel bíró munkatársak a saját, vagy ismerőseik fiókjainak adtak egy-egy plusz lökést a funkció segítségével.

Mi nem lennénk meglepve, ha a TikTok a cikk hatására később valamiféle megkülönböztető jelzéssel látná el a mesterségesen kiemelt videókat, ám a platform működésének átláthatatlansága miatt ez valószínűleg nem lesz elég az aggodalmak eloszlatásához.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.