Hirdetés

A TikTok alkalmazottai simán eldönthetik, melyik videó lesz világhírű



|

Újabb botrány van kibontakozóban a népszerű alkalmazás körül.

Hirdetés

Ha hihetünk az üzemeltető ByteDance hivatalos tájékoztatásának, a TikTok már 2021-ben elérte az egy 1 milliárd felhasználót, de még a független elemzőcégek is 6-800 milliósra saccolják a közösségi platformon aktív emberek táborát.

Akármelyik szám is legyen közelebb az igazsághoz, a kínai alkalmazás hatalmas közönségez képes eljuttatni a tartalmakat, épp ezért keltett most botrányt a Forbes friss jelentése, mely szerint a TikTok alkalmazottainak lehetősége van szándékosan felpörgetni egy-egy videó ajánlásait.

Hirdetés

A magazin által csak "heating gombnak" nevezett mechanizmus képes belenyúlni az alapvetően egy algoritmus által összeállított ajánlásokba, így ha a TikToknál úgy döntenek, a mesterséges előtérbe helyezéssel bármilyen tartalom kaphat némi extra nézettséget. A Forbes érdeklődésére a cég maga is megerősítette az értesülést, mondván, hogy erre az élmény változatosabbá tétele érdekében van szükség, vagyis azért, hogy feldobják az olykor-olykor egysíkúvá váló gépi ajánlásokat.

A TikTok szerint a felturbózott nézettségű videók csak a személyre szabott tartalomfolyam (For You-fül) 0,002%-át teszik ki, a Forbes birtokába jutott belsős dokumentáció alapján viszont valójában az összes megtekintés 1-2%-a köthető ilyen tartalmakhoz, vagyis a felhasználók jelentős mennyiségű időt töltenek az algoritmus szűrőjét kikerülő posztok nézésével.

Ez pedig több szempontból is problémás lehet. Egyrészt a TikTok nem tünteti fel, hogy az adott tartalom egy mesterséges promóció keretében kerül megjelenítésre, ami felveti a visszaélés lehetőségét, és nem csak üzleti szempontból. Mint ismert, a kínai kormányhoz fűződő kapcsolata miatt az USA-ban évek óta nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a szolgáltatást, így valószínűleg a politikusok figyelmét is felkelti majd, hogy a TikTok akár felsőbb utasításra is terjeszthet tömegek befolyásolására alkalmas anyagokat.

A másik probléma, hogy látszólag az üzemeltető sem képes garantálni, hogy az alkalmazottai nem használják a saját céljaikra a nézettség központi turbózását: a Forbes tudomása szerint már több belső konfliktus származott abból,  hogy a hozzáféréssel bíró munkatársak a saját, vagy ismerőseik fiókjainak adtak egy-egy plusz lökést a funkció segítségével.

Mi nem lennénk meglepve, ha a TikTok a cikk hatására később valamiféle megkülönböztető jelzéssel látná el a mesterségesen kiemelt videókat, ám a platform működésének átláthatatlansága miatt ez valószínűleg nem lesz elég az aggodalmak eloszlatásához.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.