Hirdetés

A TikTok is korlátozza az oroszországi működését, a Netflix teljes leállást rendelt el



|

Újabb reakciókat szült a háborús helyzet.

Hirdetés

Ukrajna február 24-i lerohanása óta a nagy tech cégek sorra beálltak az Oroszországot sújtó szankciók mögé, így az elmúlt napokban olyan szereplők korlátozták a helyi működésüket, mint a Google, a Microsoft, az Apple, a Samsung, az Intel és az AMD.

Időközben viszont az orosz állam is reagált, teljes tiltással sújtva a Twittert és a Facebookot, nemrég pedig egy szigorú álhír-ellenes törvény is életbe lépett, melynek értelmében akár 15 év börtönt is kaphat az, aki a hatóságok által megtévesztőnek ítélt információkat terjeszt a kormány álláspontja szerint csak "különleges katonai műveletnek" hívható háborúról.

Hirdetés

A törvény miatt a BBC és más nyugati hírszolgáltatók már ki is vonultak az orosz piacról, most pedig a TikTok is rendkívüli intézkedéseket jelentett be. A kínai hátterű platform a továbbiakban blokkolja az új videós feltöltéseket és élő közvetítéseket, amíg nem sikerül kitalálnia, hogy miként lehetne garantálni az orosz felhasználók biztonságát.

"...a munkatársaink és felhasználóink biztonsága a legfőbb prioritásunk, az új orosz 'álhírekről' szóló törvény fényében pedig nincs más választásunk, mint felfüggeszteni az élő közvetítéseket és a videószolgáltatásunkra feltöltött új tartalmakat Oroszországban, amíg felülvizsgáljuk a törvény biztonsági következményeit."

 - írja a TikTok hivatalos blogja. A platform tehát attól tart, hogy egyes tartalmak kihúzzák a gyufát az orosz médiahatóságnál, a Roszkomnadzornál, ami nem csak a cég helyi működését sodorná veszélybe, de a kifogásolt tartalmakat megosztó felhasználókat is.

Kína egyébként nem csatlakozott az Oroszország elleni kereskedelmi szankciókhoz, így eddig a TikTok esetében nem került szóba az önkéntes kivonulás, vagy egyéb korlátozó intézkedések. A feltöltések és közvetítések blokkolása nem érinti a platform üzenetküldő szolgáltatását, így ezt továbbra is használhatja a 36 millió orosz tiktokozó.

A Netflix viszont vasárnap a "helyszíni körülményekre" hivatkozva az oroszországi szolgáltatása teljes leállítását jelentette be. A lépés nem előzmények nélküli: a streaming-óriás korábban egyértelművé tette, hogy szembemegy az érvényes szabályozással, és nem teszi elérhetővé az orosz állami médiumokat a repertoárjában. A cég ezt követően a helyi produkcióinak leállításáról adott hír, most pedig bezárult a kör a szolgáltatás felfüggesztésével. A Netflixnek nagyjából egymillió orosz előfizetője van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.