Hirdetés

A Tim Cook-féle Apple tíz éve



|

2011-ben a cég alapítója, Steve Jobs lemondott ügyvezetői pozíciójáról, helyét az 1998 óta ott dolgozó Tim Cooknak adta át. Nézzük, milyen változásokkal járt ez.

Hirdetés

Vitatható módszerei és sokak által túl keménynek tartott vezetési stílusa ellenére Steve Jobs minden idők egyik legnagyobb hatású technológiai szakembere volt, aki a '70-es, '80-as években sokat tett a személyi számítógépek elterjedése érdekében, majd a '90-es évek végén ő kormányozta vissza a csőd széléről az Apple-t, és olyan, forradalminak számító termékekkel, szolgáltatásokkal formálta a piacot, mint az iPod, az App Store, az iPhone vagy az iPad.

Nagy teher szakadt Tim Cook nyakába 2011-ben, amikor hat héttel Jobs halála előtt megkapta az ügyvezető igazgatói pozíciót. Kíváncsian vártuk, hogy benne is megvannak-e azok a látnoki képességek, amelyek Jobsot naggyá tették, hogy az Apple ugyanaz a forradalmi ötletekkel szolgáló, magas minőségű termékeket gyártó cég marad-e, amilyennek megismertük. Most, tíz év elteltével már vannak válaszaink.

Hirdetés

Jobs jobbkeze

Okkal esett a választás Cookra: karrierjét az IBM-nél kezdte, majd a Compaqnál dolgozott, és végül 1998-ban csatlakozott az Apple-höz mint a globális műveletekért felelős vezető alelnök. 2007-ben előléptették operatív vezetővé, és 2009-ben egy ideig vezérigazgatóként tevékenykedett, amíg Jobs egészségügyi okokból szabadságra ment.

Az évek során bizonyította, hogy kiválóan ért a szakmájához és a számokhoz, nála jobbat nem is választhatott volna a vezetőség.

Kezdésképp rögtön átformálta az addig CEO-központú cég működését, változtatott a struktúrán, hogy az egyes termékek, hardverek és szoftverek önmagukban is a lehető legtöbb figyelmet kaphassák, valamint megszabadult azoktól a munkatársaktól, akik bár sokat tettek az innovációért, rontották a morált. Sokáig úgy tűnt, ennek következtében az Apple egy teljesen más céggé vált, az IT-szektor kiemelkedő, állandóan újító, mások által követendő szereplője elvesztette azt, ami olyan értékessé tette, elmaradtak a lehengerlő újdonságok, fel lettek rúgva Jobs elvei.

Ennek egyik biztos jele volt, hogy a 2012-es iPhone 5 egy a korábbinál nagyobb, de a mai átlaghoz képest röhejesen kicsi, 4 colos kijelzővel érkezett, aminek megjelenését Jobs biztosan nem engedte volna, hiszen úgy gondolta, senki nem vesz meg egy olyan eszközt, amit egy kézben tartva nem lehet átérni hüvelykujjal a teljes képernyőt. Most, 2021-ben a legkisebb modell, az iPhone 13 mini 5,4 colos, és már ezt is kevésbé szereti a közönség, mint a 6 colos iPhone 13-at.

Aztán idővel kiderült, hogy az Apple-nek megy még az innováció.

2015-ben megjelent az Apple Watch, amivel a cég hamar az órapiac vezető szereplőjévé vált (2020-ban már háromszor annyit szállítottak le belőle, mint a második helyezett Huawei rivális termékeiből), majd 2016-ban az AirPods felpörgette a valóban vezeték nélküli fülesek (TWS) piacát. Közben szépen fejlődött az iPhone, még ha nem is az Apple diktálta a trendeket (bár a jackcsatlakozó és a töltőfej elhagyását is ők lépték meg először). Jobs idejében talán nem fért volna bele olyan ballépés, mint a sorra elromló pillangómechanikás billentyűzetek a MacBookokban, de egy ilyet (miután garanciális javításra visszahívtak minden érintett gépet) el tudunk nézni.

A cég, ami soha nem ért még ennyit

Az, hogy Tim Cook kinevezése mennyire tett jót igazából az Apple-nek, természetesen a számokon látszik leginkább: 2011 harmadik negyedévében 28,57 milliárdos bevételt jelentett a cég, 2020 azonos időszakában már 81,4 milliárdot. Míg 2011-ben a "perifériákból és egyéb hardverekből" származó bevétel 2,3 milliárd dollár volt, 2020-ban már a "viselhető és otthoni eszközök, kiegészítők" névre átkeresztelt kategória önmagában 30,6 milliárd dollárt hozott. A pénz jelentős része származik szolgáltatásokból, előfizetésekből, meg abból, hogy a Google fizet, amiért cserébe az elsődleges keresőmotor maradhat iPhone-on. A vállalat évekig a világ legértékesebbje volt, október végén gyűrte maga alá a Microsoft, de Cook és a részvényesek nem törtek össze ettől.

Ehhez nem kellettek forradalmi újítások, a felhasználók megelégedtek a stabil, folyamatos fejlődéssel.

Most, az M1-es chipek megjelenését követően nem csak az átlagfelhasználók, de a profik kérései is meghallgattattak: a vadonatúj M1 Pro és M1 Max SoC-kkel szerelt gépek bivalyerősek, csodálatos dolgokra képesek.

Vannak még területek, amiket azonban nem sikerült meghódítani - a HomePod például bukás lett, talán a HomePod mini lehet az, ami az Apple-ösök otthonát teljessé teszi. Jelenleg látszólag a szolgáltatások élvezik a nagyobb figyelmet, de az M1, az iPad termékvonal felfrissítése, az átdizájnolt iMacek és a professzionális MacBookok azt mutatják, hardveres téren sem akar lemaradni a cég.

Cook kinevezése összességében óriási, soha nem látott sikert hozott, és az sem elhanyagolható tény, hogy a klímaváltozás elleni harc elkötelezett híve, valamint fontosnak tartja az adatbiztonságot is, ami miatt még az FBI-jal is meggyűlt a baja.

Ezen a két területen azért még van hova fejlődni (például jobban javítható készülékek), de Cook vezetése alatt az Apple még nagyobbá nőhet a következő években.

Ezen kívül is számos érdekes cikk vár még rád, ha beszerzed a 2021/12-es PC World magazint, ráadásul remek teljes verziós programokat és értékes PC-játékot kapsz ajándékba, ha így teszel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.