Hirdetés

A Toy Story zenéjét bömböltette egy rendőr, hogy ne kerüljön fel a YouTube-ra



|

A leleményes zsaru a jogvédett zenékre vonatkozó tilalmat próbálta kihasználni, de a jelek szerint nem járt sikerrel.

Hirdetés

A kamerás mobilok elterjedésével a rendőrség munkáját is nagyobb figyelem övezi, hiszen az interneten nyüzsögnek az intézkedések során készített lakossági felvételek, melyek sokszor élőben közvetítenek az eseményekről. Az Egyesült Államokban Barack Obama elnöksége idején még egy program is indult, amely testkamerák beszerzésére ösztönözte a hatóságokat, hivatalos eszközökkel szolgálva az átláthatóságot.

A nagy nyilvánosságnak azonban kritikusai is akadnak, akik szerint a gyakran kontextus nélküli amatőr felvételek alkalmasak a rendőrség elleni hangulatkeltésre, extrém esetben pedig akár az azokon szereplők testi épségét is veszélybe sodorhatják. Valószínűleg a kritikusok táborát erősíti az a kaliforniai rendőr is, aki egy leleményes módszerrel próbálta megakadályozni, hogy a YouTube-on kössön ki, ám végül nem járt sikerrel.

Hirdetés

Kudarcáról az alábbi videó tanúskodik. A Santa Anában rögzített képsorokon azt láthatjuk, hogy a rendőrség több kocsival szállt ki egy kertvárosi környékre, s miközben egy lakos filmezi őket, az egyik autó hangosbeszélőjéből 2:27-nél bömbölni kezd a Toy Story - Játékháború betétdala, amit magyarul Vár rád egy jó barát címen ismerünk.  A cél bizonyára az volt, hogy a videómegosztó letiltsa a felvételeket a jogvédett zene miatt, ám a videó napok óta zavartalanul elérhető.

Ezzel azonban még nincs vége a sztorinak, az üvöltő zene ugyanis felébresztette a városi tanács egyik képviselőjét is, aki a helyszínre sietve vonta kérdőre a rendőröket a taktika miatt. Ahogy a hatóságok munkáját gyakran kritizáló Vice magazin is rámutat, az utóbbi időben egyre elterjedtebb ez a módszer az USA-ban, tavaly például a The Beatles és Taylor Swift szerzeményei is előkerültek hasonló helyzetekben.

A Santa Ana-i rendőrség mindenesetre kiadott egy közleményt, amelyben a kritikákra reagálva vizsgálatot ígért, a Vice-ot pedig arról tájékoztatta, hogy az autók hangrendszerének bevetése nem intézményesített gyakorlat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.