Hirdetés

A Toyota fejleszti a Holdon dolgozó asztronauták mozgó bázisként szolgáló lakóbuszát



|

Az asztronauták ebben fognak lakni, amíg a Holdon tartózkodnak.

Hirdetés

Az utóbbi évek egyik legfontosabb fejlesztési területévé vált űrkutatás felébresztette a nagyhatalmak közötti technológiai versengést, melynek egyik legjelentősebb célpontja még mindig a viszonylag könnyen megközelíthető Hold. A közelmúltban az újrázó Amerika mellett India és Japán is sikerrel vette be az égitestet utas nélküli eszközeivel.

Ezek tulajdonképpen egyfajta tesztrepülésként is felfoghatók, hiszen az érdekelt és felkészült országok szeretnének embert is juttatni hamarosan a közeli égitestre. A felkészülés elkezdődött, és az amerikaiak mindent megtesznek azért, hogy sikerrel járjanak.

Ahogy azt már lehetett egyes híradásokban is hallani, a Holdra irányuló Artemis-programban két jármű is fogja segíteni a NASA űrhajósainak munkáját. Az egyik egy nyitott holdjáró lesz, ami rövidebb utak megtételére alkalmas, de ezen felül a rendelkezésükre áll majd egy jóval nagyobb közlekedési eszköz is.

Hirdetés

A lakóbusz méretű, nyomás alá helyezett jármű tulajdonképpen egyfajta mozgó holdbázisként funkcionál majd a programban résztvevők számára. A Habitable Mobility Platform lehetővé teszi, hogy az asztronauták akár egy hónapot is eltöltsenek egyhuzamban az égitesten.

A kisebb holdjáró fejlesztésével három céget is megbíztak, a nagyot pedig a JAXA, vagyis a japánok nemzeti űrügynöksége fogja megalkotni a Toyotával karöltve. A jármű alapját képező platformról egyelőre annyit lehet tudni, hogy 3,8-szor 6 méteres és egyszerre két űrhajós mindennapi lakhatását oldja meg.

Hidrogénhajtással működik majd, és körülbelül tízezer kilométer megtételére ad lehetőséget. Ez jelentősen kiszélesíti a misszió lehetőségeit arra, hogy alaposan feltérképezzék a Hold felszínét. Az eszközt napelemekkel is ellátják majd, aminek köszönhetően képessé válik a szennyvizet hidrogénre és oxigénre visszabontani, hogy abból üzemanyagot készítsen.

Néhány napja az amerikaiak aláírtak egy szerződést, melynek értelmében egy japán űrhajós is ellátogathat az egyelőre még csak létrehozni tervezett, Hold körüli pályán keringő Lunar Gateway űrállomásra, és a későbbiekben le is szállhat egy utólag csatlakozó társával a Hold felszínén. Ezzel Japán válhat a történelem második nemzetévé, amelynek egy tagja eljut az égitestre.

Jelen állás szerint az Artemis-3 első emberes küldetésére 2026 végén kerülhet sor, míg a Habitable Mobility Platformra épített lakóbusz majd csak az Artemis-7-tel 2031-ben indulhat hódító útjára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.