Hirdetés

A tudomány szerint még javíthatnak is mentális egészségünkön a horrorfilmek



|

Nem mindenkinek fekszik ez a stílus, aki viszont végig tudja nézni a félelmetes filmeket, több pozitív hatást is érezhet később.

Hirdetés

Biztosan közületek is sokan vannak, akik egyszerűen nem hajlandóak horrort nézni, pláne nem este, lefekvés előtt. Ez egy természetes reakció, hiszen az ilyen tipusú filmek cseppet sem megnyugtatóak és az tudatunk nem is mindig tesz különbséget a fantázia és valóság között, így olykor az agy egyes részeiben megszülethet a gondolat; épp engem ültöznek a zombik vagy én bújkálok a gyilkos elől.

Ezek aztán előszeretettel öltenek vizuális formát álmainkban, amit mindenki próbál elkerülni. Ez persze annak, aki szorong vagy valamilyen traumát élt át, csak rosszabb, azonban nem minden esetben negatív hatású egy horror film végigküzdése.

Hirdetés

Coltan Scrivner, a University of Chicago hallgatója a horror stílus és a morbid kíváncsiság tanulmányozása közben arra jött rá, hogy azok, akik szoronganak, valószínűbb, hogy kedvelik a rémisztő filmeket.

Ez abból következhet, hogy a horror egyfajta gyakorlásként hat az agyra. Ha a néző rájön, hogy a fenyegetés, ami a filmből származik nem veszélyes, egyfajta önbizalmat ad, ami később, a való életben szembejövő veszélyekkor lehet támogatás.

Másik gyakorlat, ami tudat alatt működik, hogy miközben ilyen filmeket néz az ember és bevonódik a történetbe, mégis ki tud szakadni a biztonságba, ezáltal az agy megtanulja elválasztani a fantáziát és a valóságot.

Végül, de nem utolsósorban sokak kedvenc része, a film vége. Ez is egy pozitív hatás, hiszen a stressz után végre megpihenhet a néző, lankadhat a figyelem, hiszen elmúlt a veszély, kezdődhet a feltöltődés.

Miért jó ez annak, aki szorong? Az ilyen problémával küzdők gyakran érzik úgy, hogy a gondjaiknak nincs vége, folyamatosan valamilyen teherrel kell foglalkozniuk, ami elviselhetetlen nyomást gyakorol rájuk. A horror ezzel szemben egy relatív egyenes vonalat jelöl ki, egy biztosan érkező végponttal, ami jól bevonzza a nézőt és egy kicsit elszakítja a saját problémáitól.

Ha valaki tehát bírja a horror filmeket és olykor szorong, kifejezetten jó hatással lehet az életére 1-1 ilyen film megnézése. A koronavírus miatt átalakult társadalomban egyébként is robbanásszerűen megnőtt a szorongók száma, az USA-ban például a 2019-ben a megkérdezettek 11% számolt be erre utaló tünetekről, míg 2020-ban már 42%. Nem meglepő módon, miközben a filmipar is szenvedett, a horror filmek népszerűségének igazi robbanás volt a vírus első éve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.