Hirdetés

A tudósoknak meg kell változtatniuk a gének nevét, mert az Excel dátumként kezeli őket



|

A Microsoft táblázatkezelője nagyon sok hasznos funkcióval rendelkezik, de az egyik ilyen okozott néhány galibát a genetikában.

Hirdetés

Minél többet tud egy szoftver, annál könnyebben akad össze valamelyik funkciója valami mással. Ősi bölcsesség ez (már amennyire ősi lehet valami a számítástechnikában), és nemrég bebizonyosodott, hogy az Excel sem kivétel, amelynek egyik automatikus segédje összeveszett a genetika tudományával. Méghozzá annyira, hogy a tudósoknak kellett változtatni.

Hirdetés

Az Excelben egy sor olyan automatikus formázási megoldás dolgozik, amely abban segít, hogy a cellákba bevitt adatokat elemezve azonnal meghatározza, milyen jellegű adattípusról van szó, és rögtön ehhez igazítsa a formázást is. Ez sokszor csak bosszantó lehet, amikor például szövegesen próbálunk beírni valamit, de a Microsoft szoftvere csakazértis valami egyéb típusnak gondolja a cella tartalmát. De a gének elnevezéséért és besorolásáért felelős tudományos szervezet, a HUGO szerint az ő szakterületükön már kezelhetetlenné vált a helyzet.

Több olyan genetiai rövidítés is létezik ugyanis, amelyet az Excel azonnal valami másnak néz, és szépen át is alakít. Ilyen például a Membrane Associated Ring-CH-Type Finger 1, ami nekünk talán semmit nem mond, de a genetikában egy kifejezetten gyakori kifejezés, és MARCH1 formátumban használják. Aha, mondja az Excel okosan és segítőkészen: akkor ez március elseje, tehát dátum! És amikor a tudós sokadjára is hiába írja be így a cellába a szót, az azonnal március 1. formátumra változik, akkor bizony lépni kell.

Szóval a HUGO szépen kiadott egy komoly változtatási dokumentációt, ahol egyelőre 27 gyakran használt genetikai rövidítést változtattak meg egy-egy karakterrel azért, hogy a túlbuzgó Excel ne akarja kijavítani őket (a fent említett mozaikszóból például MARCHF1 lett). A HUGO képviselője szerint 2016-ban például a genetikai tanulmányok ötödében szerepelt valami olyan elírás, ami ilyen automatikus formázás eredménye, és a tudósok nem vették észre.

A Microsoft szerint a felhasználói körnek annyira kis hányadát jelentik a genetikai tudományokkal foglalkozók, hogy csak ezért nem változtatja meg az automatikus formázási beállításokat, szóval most szegény tudósoknak kell újratanulni több tucat kifejezést. Nehogy úgy kerüljön be az adatbázisokba valamilyen szekvencia, hogy március elsejének hívják, aztán a jövő kutatói majd vakarhatják a fejüket, mire is gondolt a szerző.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.