Hirdetés

A Twitch és a Discord is szerepet játszott a szombati tömegmészárlásban



|

Az elkövető a Discordon tervezte meg ámokfutását, majd a Twitchen élőben közvetítette az egészet.

Hirdetés

Május 14-én a New York állambeli Buffalo városának egyik szupermarketjében tűzet nyitott és tíz emberrel végzett, három másikat pedig megsebesített egy golyóálló mellényt és katonai felszerelést viselő, 18 éves támadó. Mivel a lövöldözés után nem sokkal elfogott gyanúsított fehér bőrű, az áldozatok közül pedig tizenegyen feketék, az FBI potenciális gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet. Ezt a feltételezést támasztja alá "jimboboiii" (ez az elkövető felhasználóneve) 180 oldalas, rasszista és antiszemita nézeteit részletező kiáltványa, amit a 4chan fórumon adott közre - számolt be a történtekről a CNN.

A Payton Gendron néven azonosított gyanúsított a mészárlást a Twitchen közvetítette élőben, ezt később a platform üzemeltetője is megerősítette, a manifesztóban említést tett továbbá egy privát Discord szerverről, ahol előre kidolgozta a bűncselekmény részleteit.

Hirdetés

Joseph Gramaglia, a buffalói városi rendőrség frissen kinevezett kapitánya a sajtótájékoztatón elárulta, hogy Gendron taktikai felszerelést viselt és sisakot, valamint kamerát, amivel élőben streamelte mindazt, amit csinált. Dacára annak, hogy a Twitch törölte "jimboboiii" csatornáját, továbbra is sokan osztják meg a felhasználónévhez kötött Twitch-fiókot, mi több, az eltávolított videóból kivágott rövid részleteket és képeket.

A Twitch szóvivője a Kotaku megkeresésére közölte, hogy az erőszakra vonatkozó zéró tolerancia jegyében a felhasználót határozatlan időre felfüggesztették, valamint megteszik a szükséges lépéseket minden olyan fiókkal szemben, amelyik újra megosztja a sokkoló felvételeket. Ezzel párhuzamosan a Discord a hatóságokkal együttműködve vizsgálatot indított Gendron állítólagos privát szervere miatt - tudta meg a The New York Times.

Nem a mostani az első alkalom, hogy egy tömeggyilkos a közösségi médiában streamelte tettét, ezzel is népszerűsítve szélsőséges nézeteit. Az új-zélandi Christchurchben 2019. március 15-én az ausztrál Brenton Harrison Tarrant két helyszínen (Al Noor mecset, Linwood Islamic Centre) nyitott tüzet a pénteki imára összegyűlt muzulmán hívőkre. A mészárlásban 51-en vesztették életüket, 40-en megsebesültek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.