Hirdetés

A Twitch elismerte, hogy rosszul kezelte a jogvédett tartalmak botrányát, de megoldás nincs



|

Az elmúlt hónapokban a Twitch és a platform tartalomgyártói egyaránt küzdenek a tömegével érkező szerzői jogi keresetekkel, azonban nagyon sok múlik azon, hogy cég tompítja-e a felhasználóira zúduló nyomást. Egyelőre nincsenek a helyzet magaslatán.

Hirdetés

Noha eleinte a Twitch jelentette a mentsvárat azon streamereknek, akik a YouTube sokszor önkényes algoritmusaiból, és az ügyféltámogatás szinte teljes hiányából kiábrándulva új csatorna után néztek, mostanra ezt a platformot is elérték a szerzői jogi követelések, melyet a jelek szerint nem kezelnek sokkal jobban a konkurenciánál. Bár a cég most hosszas közleményt adott ki a helyzet tisztázása érdekében, a tartalomgyártók arról számolnak be, hogy továbbra is komoly problémákkal találkoztak a megélhetésüket biztosító felület használata közben.

Hirdetés

A Twitch és a DMCA

Ahhoz, hogy megértsük, honnan erednek a jelenlegi problémák, fontos tisztában lennünk egy sokat hangoztatott mozaikszóval, ez pedig a DMCA. Ez nem a Village People Y.M.C.A. számának valami elfuserált feldolgozása, noha a zenéhez kifejezetten sok köze van; a Digital Millenium Copyright Act rövidítéséről beszélünk, ami azon amerikai törvények összefoglaló neve, melyek szabályozzák, hogy milyen tartalmakat készíthetünk és oszthatunk meg az olyan digitális szolgáltatókon keresztül, amilyen például a Twitch is.

Ezen törvények megszegésére hivatkozva csapott le most megannyi jogvédő a streaming-platformra és annak felhasználóira. A legtöbb esetben a probléma valamilyen jogosulatlan zene vagy hangeffekt használata volt.

A Twitch egy hosszú közleményt adott ki a problémáról, ebben pedig kifejetették, hogy a helyzet meglehetősen súlyos, hiszen eddig évente nagyjából 50, a DMCA-ra hivatkozó követelés érkezett be hozzájuk, az utóbbi időkben azonban hetente több ezer ilyennel kell szembesülniük, erre pedig ők maguk sem voltak felkészülve.

Hogy a cég valahogy kihúzza a fejét a szoruló hurokból, azzal kezdte a probléma kezelését, hogy önhatalmúlag letörölt vagy némított olyan tartalmakat, melyeknél nem tiszta a szerzői jogi környezet. Értelemszerűen ez a tartalomgyártóknál kiverte a biztosítékot. Ezután elkészítettek egy eszközt, mellyel a felhasználók klipjeiket és VOD-ba mentett videóikat egyszerre törölhetik, ahelyett, hogy egyesével kéne azokat végigbogarászniuk.

Noha a Twitch azt álltja, hogy folyamatosan dolgoznak a probléma megoldásán, a tartalomgyártók úgy érzik, hogy a cég megoldása nagyrészt abból áll, hogy kifejezetten nehéz helyzetbe hozza azokat, akikből él.

Tüneti kezelések

A legfurcsább dolog az egészben, hogy konkurens platformok, például a Facebook Gaming egyáltalán nem szenved ettől a problémától, ami egyetlen dologból fakad: megfizetik a jogtulajoknak a licencdíjakat. Erre ugyanis minden további nélkül lehetőséget biztosít a DMCA, viszont ez extra terhet ró az üzemeltetőkre.

A Twitch - a világ egyik legnagyobb bevételével rendelkező cég, az Amazon leányvállalata - azonban úgy érzi, hogy mivel a legtöbb felhasználójuk nem használ jogvédett tartalmat a közvetítéseiben, számukra nem érné meg befizetni a zenei jogvédők által követelt összeget. Cserébe inkább a tartalomgyártók nyakába zúdítják a problémát.

Ez már csak azért is bajos, mert a Twitch rendszere úgy működik, hogy ha valaki jogtalanul használ valamilyen levédett tartalmat, akkor kap egy figyelmeztetést, egy úgynevezett strike-ot. Ekkor csak az adott közvetítés VOD-ja kerül le a platformról, komolyabb következmények nincsenek. A rendszer azonban megjegyzi, hogy a felhasználó már kapott egy strike-ot, és ha ez még kétszer megismétlődik, akkor úgy, ahogy van, törlik az egész csatornát. Valami hasonló játszódott le nemrég a WeAreTheVR csatornájával is, noha a srácok esetében nem zenei anyagok okozták a gubancot.

A legnagyobb probléma viszont az, hogy a tartalomgyártók sokszor azt sem értik, hogy egészen pontosan miért is kaptak strike-ot. Erről csak egy kifejezetten szűkszavú email-ben értesülnek, melyben az érintett videó címe található (az nem, hogy pontosan mely részével volt gond), hogy mire és kitől érkezett a strike kérelem, valamint a jogtulaj elérhetőségei.

A felhasználók arra panaszkodnak, hogy szinte lehetetlen kideríteni, pontosan mely klipekkel és videókkal van gondja a Twitchnek, mely platform inkább arra buzdítja őket, hogy töröljék az összeset a biztonság kedvéért. Ezt érthető módon sokan nem hajlandóak megtenni.

Bajkeverő algoritmusok

A feszültséget csak tovább fokozza, hogy a jelek szerint a YouTube-hoz hasonlóan a Twitch sincs teljesen a helyzet magaslatán, amikor az algoritmusairól van szó. Többen is arról számoltak be, hogy a Twitch kérésére törölték az összes klipjüket és videójukat, ezután még strike-ot kaptak egy már eltávolított anyagra.

"Mégis mi a franc értelme volt, hogy eltávolítottam az összes VOD-omat és klipemet október 13-án? Egy régi, már törölt klipemre tíz nappal később érkezett strike."

- írta a Twitteren Jason Paradise.

A gondokra reagálva a Twitch ugyan néhány strike-ot visszavont, ezzel azonban nem húzták ki a probléma méregfogát. A jelek szerint a jogvédett tartalmak felismeréséért felelős algoritmusok sincsenek túlzotan finomhangolva.

A QueenE nevű streamer például arról számolt be, hogy egy Final Fantasy XIV-es szám után kapott strike-ot, és a klipet megnézve kiderült számára, hogy még csak nem is az a szám szólt, mellyel a rendszernek baja volt, hanem annak egy YouTube-ról mentett feldolgozása. Ha viszont az algoritmusok nem képesek megkülönböztetni a feldolgozásokat az eredetitől, akkor bajban lehetnek azok a zenészek, akik pontosan ilyenek készítésére és előadására használják a platformot.

Nem is beszélve arról, hogy a fenti példából is látszik: simán érkezhet strike egy videojáték zenéjére is. Ez viszont a gaming tematikájú csatornák esetében komoly gond lehet,  hiszen ha valaki teljesen biztonságban akarja tudni a munkája gyömölcsét, akkor a játékok zenéjét kénytelen teljesen levenni közvetítés közben. Értelemszerűen ezzel valamelyest kiherélik azon játékokat, melyeknek nagyon fontos eleme a zene is. 

A Michalronin beszámolója szerint azonban nem csak a zenék miatt kell félni: ő egy olyan WoW közvetítés VOD-ja után kapott strike-ot, melyben a kifogásolt elem az egyik helyszín hóviharos hangeffektje volt.

Bajban a Twitch?

A legtöbben viszont azon háborodtak fel - valljuk be, teljesen jogosan - hogy amikor a Twitch a beérkező DMCA kérelmek következtében gyorsan kiadott egy eszközt, mellyel egyszerre törölhetőek a VOD-ok és klipek, mindössze három napot adott a tartalomgyártóknak arra, hogy megszabaduljanak az összes jogvédett tartalmuktól (hangsúlyozzuk, hogy a Twitch felületén továbbra sem működik olyan rendszer, ami kijelezné, hogy mely klipekkel és VOD-okkal van gond).

Ezután valószínűleg már a Twitch is érezte, hogy talán kicsit túl messzire ment, ezért korábban említett közleményében egy sor bocsánatkérésre is sort kerített:

"Teljesen jogosan háborodtatok fel, amikor egyetlen opcióként egy tömeges törlésre szolgáló eszközt biztosítottunk a klipekhez, és csak egy három napos határidőt adtunk, hogy azt használjátok. Már rég kifejleszthettünk volna sokkal szofisztikáltabb, felhasználóbarátabb megoldásokat. (...) Őszintén sajnáljuk ezeket a hibáinkat, és a jövőben jobbak leszünk."

A cég megoldása egyelőre az, hogy a strike-okról kiküldött e-mailekben részletesebben taglalják a problémákat. Emellett több közvetítést tartanak, melyekben megmutatják, hogyan lehet kikerülni a jogvédett tartalmak használatát. Korábban már létrehozták a Soundtrack nevű könyvtárat, melynek zenéi gond nélkül használhatóak a platformon, így arra bátorítják a felhasználókat, hogy ezekből csemegézzenek.

Noha további fejlődést ígérnek, ha a licenchez köthető problémák legalább egy része miatt nem hajlandóak a zsebükbe nyúlni, akkor komolyabb gondok elé is nézhetnek, hiszen mit ér egy olyan gaming-közvetítésekre szakosodott platform, ahol a tartalomgyártóknak, még a játékok zenéit is le kell némítaniuk?

A Twitch mindezek ellenére egyelőre továbbra is piacvezető streaming szolgáltató, de ha elégedetlenségükben tömegesen kezdenek elvándorolni a felhasználók, akkor a konkurencia valószínűleg örömmel csap majd le a kínálkozó lehetőségre, amit a lilák is megérezhetnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.