Hirdetés

A Twitter még a konkurencia említését sem tűri



|

A szólásszabadság fellegvárának kikiáltott Twitter 2.0 aktív cenzúrázással igyekszik háttérbe szorítani a konkurenciát.

Hirdetés

A 2006-ban elindult Twitter még tavaly ősszel került Elon Musk tulajdonába, aki a korábbinál jóval nagyobb szólásszabadságot hirdetve jelentősen fellazította a mikroblog moderációs szabályait, és bárki számára megvásárolhatóvá tette az eredetileg csak az üzemeltető által ellenőrzött fiókoknak járó hitelesítő jelvényeket.

Musk azonban csupán addig bizonyult a szabadság élharcosának, amíg nem a saját érdekeiről van szó: korábban simán letiltotta azt a fiókot, amely nyilvánosan elérhető repülési adatok alapján követte a magángépét, decemberben pedig egy időre korlátozta a Twitter nyílt forráskódú riválisa, a Mastodonnal kapcsolatos linkek megosztását.

Hirdetés

Most pedig egy újabb konkurens részesül a cenzúrában. Ezúttal a 2017-ben létrehozott Substack az áldozat, amely alapvetően írók által készített hírlevelek létrehozására és terjesztésére koncentrál, nemrég viszont elindított egy új közösségi felületet, amely kísértetiesen hasonlít a Twitterre, és hasonlóan laza moderációs előírásokkal bír.

A Notes néven futó újdonság pedig a jelek szerint ismét kiverte a biztosítékot Musknál, a TechCrunch ugyanis arról számolt be, hogy a Twitter egy ideje hibaüzenetet dob, ha megosztani, kedvelni, vagy kommentálni próbáljuk a Substack-linkeket tartalmazó posztokat. A hibaüzenetben az áll, hogy "a Twitter letiltott néhány műveletet ezzel a Tweettel kapcsolatban".

A mikroblog részéről hiába is várnánk magyarázatra, hiszen az egy ideje már csak egy automatizált kaka-emojit küld a sajtó érdeklődésére, a Substack viszont kommentálta a fejleményt.

"Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Twitter úgy döntött, korlátozza az írók lehetőségét munkájuk megosztására. Az írók megérdemlik a szabadságot, hogy linkeket osszanak meg a Substackre, vagy bárhova máshova"

- közölte a közösségi oldal, azt is hozzátéve, hogy az íróknak nem szabadna olyan platformokhoz kötni a megélhetésüket, ahol nem uralhatják a közönséggel való kapcsolatukat, s ahol szeszélyek alapján változnak a szabályok. Egyelőre nem tudni, mennyi ideig maradnak cenzúrázva a Substack linkek, de a TechCrunch szerint a korlátozás könnyedén megkerülhető, ha átirányított URL-eket alkalmaznak a posztolók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.