Hirdetés

A twitterező Elon Musk ismét bajba keverte a Teslát



|

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek továbbra sem tetszik, hogy a milliárdos a közösségi oldallal rángatja a cég részvényeinek árfolyamát.

Hirdetés

A tőzsdén jegyzett vállalatok ebben az időszakban nyújtják be az éves pénzügyi összefoglalójukat az Egyesült Államok Értékpapír-és Tőzsdefelügyeletének (U.S. Securities and Exchange Commission - SEC). A beszámolókban kifejezetten érdekes részletek is rejtőzhetnek, a Meta például ebben a jelentésben zsarolta meg az Európai Uniót a Facebook és az Instagram lekapcsolásával.

Most pedig a Tesla összefoglalójából derült ki, hogy a világ legértékesebb autógyára ismét összetűzésbe került a tőzsdefelügyelettel az alapító-vezető Elon Musk egy korábbi tweetje miatt.

Hirdetés

A céget ezúttal a milliárdos novemberi posztja keverte bajba, melyben Musk megszavaztatta a követőit, hogy eladja-e a Tesla-részvényei 10 százalékát, ami lehetővé tenné, hogy leadózhasson a nyereség után (a jogi szabályzás értelmében hiába érnek többet egy adott ember részvényei, amíg nem realizálja a profitot, nem kell adóznia utána).  A Twitter-voksoláson 58%-os többséget szereztek az igen szavazatok, a Tesla árfolyama pedig az eladást megelőlegezve 16%-ot zuhant, ami felvetette a manipuláció gyanúját.

A Tesla éves beszámolója alapján a tőzsdefelügyelet még akkor nyomozást indított az ügyben, a részletek viszont nem derülnek ki a beadványból. A dokumentumban csak annyi szerepel, hogy a hatóság "információt keres" a SEC-kel kötött korábbi megállapodásnak való megfeleléssel kapcsolatos irányítási folyamatokról.

A SEC és Musk csörtéje még 2018-ban robbant ki, amikor a milliárdos a Twitteren kürtölte világgá, hogy megvannak a forrásai a részvények fix áras (papíronként 420 dolláros) felvásárlásához, s így a Tesla akár ki is vonulhatna a tőzsdéről. A bejegyzés hírére a cég papírjai sebesen kilőttek, a szándékos befolyásolást sejtő tőzsdefelügyelet pedig azonnal vizsgálatot indított. A nyomozás feltárta, hogy Musk nem tett lényegi előkészületeket a beharangozott tranzakcióhoz, így nem tárgyalt a kivásárláshoz szükséges források megszerzéséről és a befektetőkkel sem konzultált a lépésről.

A SEC végül megegyezett a vállalattal hogy egy külön ügyvéd fogja ellenőrizni a Tesla pénzügyi adataira és eladásaira vonatkozó tweeteket, ám ez is csak újabb konfliktust szült, amikor a milliárdos egy későbbi posztjában magasabb gyártási mennyiséget közölt a 2019-es évre, mint a hivatalos tájékoztatójában.

Az előzmények fényében a legújabb nyomozás vélhetően arra vonatkozik, hogy betartották-e a kötelező ellenőrzési procedúrát Musk szavazós posztjának közlése előtt. Cikkünk írásáig a Tesla és a SEC nem kommentálták a hírt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.