Hirdetés

A valós érintést utánzó kesztyűkkel lökné be a metaverzumot a Meta Platforms



|

Az egykori Facebook Inc. színfalai mögött gőzerővel folyik a sci-fibe illő technológia fejlesztése.

Hirdetés

Október óta nincs már Facebook, mint vállalat: a cég Meta néven folytatja, ami nem csak a közösségi platform körül kipattant botrány eltussolására jó, de egyben azt is hirdeti, hogy Zuckerbergék számára már a metaverzum felépítése a legfontosabb cél.

Az élet minden területét (munka, szórakozás, közösségi események) virtuális térbe erőltető vízió megvalósítása persze még odébb van, de azt már tudjuk, hogy a Meta központi szerepet szán benne egy olyan kesztyűnek, amely élethű módon adja vissza a tárgyak tapintásának érzését.

Hirdetés

Ez a VR-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs (RL) legújabb posztjából derül ki, ami bepillantást engedett az eszközön folyó munkába. Ebben videón is láthatjuk az egyelőre kissé kezdetleges  kesztyű működését, ahogy a felhasználók a virtuális térben játszadoznak vele.

Sean Keller, a RL vezetője szerint olyan eszközt akarnak építeni, ami az AR/VR világban is ugyanolyan élethűvé teszi a fizikai interakciót, mint a valóságban. Ehhez ugyan még nem áll rendelkezésre a megfelelő technológia, a szakember szerint viszont 10-15 éven belül előállhatnak egy olyan modellel, ami képes megfelelni az elvárásoknak, és nagy tömegben lehet majd gyártani.

A jelenleg használt prototípusokat még egyenként, kézzel építették a mérnökök,  és egyelőre messze vannak attól a könnyű és kényelmes viselettől, ami a végcél lenne. A kesztyű megszületése azonban így sem kis teljesítmény: a Meta kutatóinak sikerült létrehozniuk a világ első, nagysebességű mikrofluidikus chipjét, amely képes szabályozni a kesztyűt mozgató apró aktuátorok légáramlását. Maga a kesztyű ezekkel, és elektromos mező hatására formát váltó elemekkel mímeli a valóságot.

Habár a csodakesztyű még a távoli jövő zenéje, a Reality Labs beszámolója jól érzékelteti, mennyire komolyan veszi a Meta a metaverzum kissé rémisztő koncepcióját. S ha ez nem lenne elég, nem ők az egyetlenek a területen. Zuckerberg bejelentése valóságos metaverzum-lázat indított el a tech világában, az elmúlt napok során a Microsoft, a Niantic, a Unity Technologies és a Tencent is a saját metaverzumáról nyilatkozott, míg az Epic Games már régóta benne van az új őrületben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.