Hirdetés

A videók minőségének lerontásával ösztönözhet Premium-előfizetésre a YouTube



|

Sokakat kiakasztott a videómegosztó legújabb tesztje.

Hirdetés

A YouTube 2006-os felvásárlása óta a Google valóságos pénztermelővé változtatta a platformot, a bevételeket pedig már nemcsak a minden videót elárasztó reklámok pörgetik, hanem a több mint 80 millió előfizetővel bíró YouTube Premium csomag is, amely hirdetésmentességet, háttérben történő mobilos lejátszást és YouTube Music-hozzáférést kínál.

A videómegosztó folyamatosan agyal, hogy miként ösztönözhetne több embert az előfizetésre, a legutóbbi ötleteivel azonban falakba ütközött. A cég tavaly végzett tesztjei előbb 10 egymást követő reklámmal próbálták megszórni az ingyenes felhasználók által nézett videókat, majd a 4K-s felbontást rejtették fizetős fal mögé, ám a közösségi felháborodás hatására végül mindkét megszorítástól visszatáncolt az üzemeltető. A jelek szerint most itt egy újabb hasonló kísérlet, ami eddig szintén nem örvend meleg fogadtatásnak.

Hirdetés

A napokban egy Reddit-felhasználó számolt be róla, hogy a YouTube kezelőfelületén megjelent egy új felbontási beállítás "1080p Premium" néven, amely alatt az "Enhanced bitrate", azaz a "megnövelt bitráta" felirat olvasható, jobb minőséget ígérve a normál 1080p-s opciónál.

A teszt kísértetiesen emlékeztet a 4K-s videók tavalyi fizetős fal mögé zárására: akkor a "2160p Premium" felirattal látták el a funkciót, s mivel a Premium kifejezést most is nagybetűvel szedték, adja magát a következtetés, hogy ezúttal sem egy új ingyenes beállításról, hanem egy ismételt pénzszerzési kísérletről van szó.

A YouTube viszont egyszerre két irányból támadhat, mivel a vonatkozó Reddit-poszt hozzászólói közül többen is arra panaszkodnak, hogy az utóbbi időben romlott az 1080p-s videók minősége, ami szerintük azt jelenti, hogy az üzemeltető szándékosan tekerte lejjebb a látványt, ezzel is ösztönözve a Premiumra való előfizetést, amikor nyilvánosan is elrajtol a megnövelt bitrátájú beállítás.

Cikkünk írásáig a Google és a YouTube sem nyilatkozott az ügyben, ezúttal viszont benne van a pakliban, hogy a videómegosztó nem fog hátraarcot vágni. Nemrég ugyanis 9 év után távozott a cég eddigi vezérigazgatója, Susan Wojcicki, a helyét pedig a korábbi termékigazgató Neal Mohan vette át, azt pedig semmi sem garantálja, hogy az új vezetés is hasonlóan reagál a közösségi felháborodásokra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.